sâmbătă, 5 mai 2012

SUBMINAREA ECONOMIEI - CRIMA ECONOMICA

POLITICA ECONOMICA A ROMANIEI DUPA DEC. ’89 = SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE




Subminarea economiei naţionale - infracţiune prev. de art. 165 C. pen., care constă în fapta unei persoane de a se folosi de o unitate publică sau de interes public, ori de a împiedica activitatea normală a acesteia, dacă fapta este de natură să submineze economia naţională. Fapta se pedepseşte mai aspru dacă a produs pagube importante economiei naţionale.
Prin metode pur jurnalistice, am intrat în posesia ciornei discursului doamnei Mariana Gheorghe, director general PETROM, pe care dorea să-l citească odată cu anunţarea profitului record de aproape 900 milioane de euro înregistrat de companie în anul de criză 2012.
Cum era de aşteptat, discursul pregătit de Mariana Gheorghe nu a fost aprobat de acţionarii OMV, adică de guvernul austriac. Deşi doamna Gheorghe a ameninţat că-şi va da demisia dacă nu va fi lăsată să-l citească aşa cum l-a conceput, a fost refuzată politicos. (Această situaţie internă din PETROM a rămas în coadă de peşte. Vom reveni cu amănunte imediat ce vom afla cum au decurs negocierile.)

Vezi și 

  1. Schema de tratament pentru Covid-19

  2. În medie, perioade necesară

  3. dezvoltării unui vaccin este de 12-15 ani ?

  4. Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor

  5. Scara de valori a societății romanești 

  6. Europa privită din viitor

  7. Hrana vie

  8. Planurile in derulare sunt o munca in progres 

  9. Destinatii uimitoare pe glob

  10. Miracolul japonez- Drum

  11. reconstruit în patru zile

  12. Primarul care nu frură

  13. Duda a pus mâna pe Casa

  14. Regală

  15. Nu poti multiplica bogatia

  16. divizand-o !  

  17. Evolutia Laptop - Cântărea

  18. 5,44 kg

  19. O Nouă Republică

  20. A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

  21. În vremea monarhiei, Țaranii romani reprezentau 90% 

  22. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

  23. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

  24. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

  25. Fii propriul tău nutriționist

  26. Maya ramane o civilizatie misterioasa

  27. Slăbești daca esti motivat

  28. Serbet de ciocolata

  29. Set medical Covid necesar acasă

  30. Medicament retras - folosit în diabet

  31. Brexit-ul - Spaima Europei

  32. Virusul Misterios

  33. Inamicul numărul unu al

  34. acumulatorilor 

  35. Sistemele solare - apă caldă

  36. Economisirea energiei electrice

  37.  Hoțul de cărți

  38. Aparitia starii de insolventa

  39. TRUMP ESTE PRESEDINTE

  40. Microbii din organismul uman

  41. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.   

  42. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

  43. Masca ce omoară virusul    

  44.  O veste de Covid  

  45. Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil  

  46. Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea 

  47. Îndulcitorul care scade glicemia

Stimaţi cititori, vă ofer pasaje din ciorna discursului cenzurat de patronii OMV:
“Felicitări, popor român, că, în ciuda lăcomiei noastre de a urca preţul benzinei şi motorinei la 6,30 lei/litru, tu ai continuat fără crâcnire să cumperi tone de combustibili de la staţiile noastre!
Îţi mulţumesc, popor român, că ai reuşit, în vremuri de restrişte, să ne produci profit de aproape 900 milioane de euro în 365 de zile! La anul sper că o să mă ajuţi să duc profitul la peste un miliard de euro. (…)
Felicitări, popor român, că nu ai ieşit în stradă ca nenorociţii ăia de bulgari care, în loc să cumpere produse la preţurile oferite de afacerişti veroşi ca noi, dau jos guverne alese democratic!
Felicitări, popor român, că toată vara şi toamna trecută te-ai ocupat cu decapitarea lui Băsescu şi ne-ai lăsat pe noi să ne promovăm tarifele într-o linişte de mormânt. La un moment dat, chiar am crezut că este liniştea dinaintea furtunii, dar, omenos cum eşti, nu ne-ai lovit cu un taifun de proteste. (…)
Îţi mulţumesc, popor român, că nu te-ai dat în lături să mă sprijini în tentativa de a ajuta poporul prieten austriac prin dividendele plătite către OMV sau prin căpuşarea altor servicii prestate de afaceriştii prusaci la PETROM!
Felicitări, popor român, că preferi să urmăreşti tot ce mişcă în războiul dintre Ponta şi Băsescu, iar a doua zi să dai fără crâcnire toţi banii din buzunar pe energie, gaz şi combustibili.
Felicitări, popor român, că eşti un conservator înrăit şi nu vrei în ruptul capului să te transformi din mămăligă în dinamită!
Îţi mulţumesc, popor român, că din banii pe care mi i-ai plătit, am dat – recunosc, cu strângere de inimă – ceva înapoi şi bugetului Guvernului Ponta II, conceput de nemuritorul Gheorghe Gherghina!
Felicitări, popor român, că, mulţumită ţie, PETROM a crescut profitul OMV de la 1,5 la 15%, astfel încât statul austriac să-şi îndestuleze vistieria cu un profit fabulos, în detrimentul celei româneşti! De fapt, 41% din profitul OMV a fost produs din banii tăi, popor român.
Felicitări, popor român, că trăieşti pe un areal plin cu petrol şi nu vrei să profiţi şi tu un pic de pe urma bogăţiei din subsolul ţării tale. Atâta inocenţă rar mi-a fost dat să văd! (…)
Îţi mulţumesc, popor român, că datorită ţie voi primi, pe lângă salariul fabulos pe care îl încasez lună de lună, un bonus de profit cu 7 zerouri în coadă! În euro. (…)”.
Din motive care ne scapă, Mariana Gheorghe nu a vrut să-i mulţumească public ex-premierului Adrian Năstase pentru că a cerut de la OMV, pentru PETROM, doar 700 de milioane de euro. În schimb, doamna Gheorghe ar fi vrut să încheie discursul astfel:
“Dumnezeu să binecuvânteze România, iar tu, popor, să rămâi docil, să ai putere de muncă şi de cheltuială, pentru ca PETROM să atingă un nou record în 2013!”
Mihai Pâlșu | sursa: Puterea
Mircea Coşea: Profitul Petrom este rezultatul condiţiilor oferite se stat
CoseaMircea
Mircea Coşea, profesor universitar la ASE, a declarat pentru Curierul Național că profitul Petrom este rezultatul condiţiilor oferite de statul român acestei companii. „Există mai multe elemente care pot duce la o creştere a profitului, fără a ţine cont de managementul companiei. În primul rând este vorba despre politica Petrom de a creşte costul carburantului la pompă, când creşte preţul barilului de petrol. Creşterea simultană este incorectă, pentru că în momentul scumpirii barilului există stocuri şi petrol extras din România. În al doilea rând piaţa distribuitorilor de petrol este sub amprenta monopolizării. Consiliul Concurenţei a anchetat acest aspect. Există înţelegeri între distribuitori. Petrom a impus preţuri foarte mari pentru că este un mare producător. În al treilea rând, statul percepe o redevenţă infimă, teoretic negocierea urmând să aibă loc abia în 2014. Nu în ultimul rând este vorba despre comportamentul economic. România este o ţară fără infrastructură rutieră, dar are multe maşini pe cap de locuitor. Există cerere mare la combustibil, deşi cetăţenii au eliminat o parte din produsele din coşul zilnic. Concluzia? La un asemenea profit (creşterea de 5% anunţată pentru 2012 este imensă în condiţiile în care România este în recesiune şi există o mulţime de firme intrate în faliment) Petrom beneficiază de condiţiile oferite de România din bunăvoinţă sau neştiinţă. Când spun bunăvoinţă mă refer la faptul că România este o piaţă bună şi când spun neştiinţă fac referire la redevenţa mică”, a explicat Coşea.
Afrodita Cicovschi | sursa: Curierul National, anul 18. joi, 21 feb.2013


Romanii, sclavi in propria tara. 



CRIMA CU PREMEDITARE SI SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE. JAF AMERICAN, sub obladuirea FMI!


Prof. Mircea Cosea si Bogdan Chirieac la emisiunea Panorama, despre intentia fondului american Elliot de a vinde (prin intermediului Fondului Proprietatea) parti din Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica s.a., cele mai profitabile companii ale statului roman, stat care cedeaza, practic, orice control sau pretentie asupra propriilor sale actiuni.
Bogdan Chirieac considera aceasta miscare drept o “crima” impotriva poporului romanfacuta de PDL. Este gresit sa vinzi asemenea bunuri cand ai nevoie asa mare de gaz pentru piata interna si cand toate privatizarile s-au vadit a fi nefaste, “producand” doar someri.
Prof. Mircea Cosea arata ca asistam la o vanzare la taraba si, de fapt, la subminarea economiei nationale. In conditiile actuale, statul, in restul lumii, se intareste, isi intareste asset-urile. La noi se face invers.Actiunea de vanzare este o mare greseala fata de acest popor – e doar un jocimpus de FMI, in dezavantajul nostru.
Cristian Dogaru: Logica stramba a liberalizarii pretului la gaze
Consumatorii casnici platesc doar 50% din pretul mediu la nivelul UE27 iar cei industriali 68%. Rusine, privilegii, liberalizare grabnica, nu? Cifrele sunt si in programul de guvernare la capitolul energie, dar lipsesc datele la nivelul salariului mediu din Romania vs cel din UE, pentru o comparatie completa. Or, cand ai mai putin de 25% din media europeana la venituri, de ce sa cedezi presiunilor FMI grabindu-te sa scoti bani din buzunarele cetatenilor pentru a trai mai bine… OMV?
Stiu, statul n-are decat sa vanda la pretul pietei gazul sau iar cu ce castiga in plus sa subventioneze facturile nevoiasilor, nu? Nu uitati insa ca productia de gaz autohton e impartita 50%-50% cu OMV. Liberalizarea preturilor face deci OMV sa vanda mai scump iar statul sa dea pe pere ce ia in plus pe mere, adica ce rezulta din pretul mai mare la gaze pentru companii se duce in subventii pentru populatie (si nu uitati ca actionarii Romgaz devin tot mai mult privati tot prin grija FMI, deci subventiile or sa vina tot mai putin din dividendele Romgaz varsate statului si tot mai mult din alocarile de la buget).Cu ce ma incalzeste pe mine, posesor de centrala pe gaz, ca vor plati mai mult si combinatele de ingrasaminte daca mie mi se dubleaza factura si nu am veniturile necesare pentru a primi subventii? Suveranitatea e un termen cam vag, dar ma gandesc ca statul cu ceva resurse ar trebui sa decida de unul singur cu ce pret vinde propriei populatii (daca FMI are ceva de obiectat sa rezolve mai intai chestiunea in zona Golfului, Rusia, ma rog, statele unde mai exista ceva resurse si preturi mai mici pentru populatie). Cand stiu cu ce pret de nimic a cumparat OMV Petromul, cand stiu ce artificii a facut sa ascunda an de an profitul (mai tineti minte lantul de benzinarii cumparat de Petrom de la OMV?) doar ca sa nu livreze statului partea care i se cuvenea sub forma de dividende, n-am nici un chef sa le plang de mila austriecilor ca nu pot vinde “la pretul pietei”in Romania. Le ajunge ca vand titeiul romanesc la pretul international desi costurile de extractie sunt de peste 4 ori mai mici.
In plus, tineti cont ca in Romania cam jumatate din cheltuielile gospodariilor se duce pe alimente, bauturi, tigari si o cincime pe “utilitati” (in urban sumele sunt mai mari pentru ca la tara gazele si apa nu sunt chiar atat de raspandite pe cat am vrea). Dublati cheltuielile cu utilitatile si vedeti ce obtinem: eliminarea unor mofuri neesentiale gen cheltuieli cu sanatatea, transportul, concediile, educatia copiilor. Da, dar actionarii OMV vor fi fericiti. Merita sa ne sacrificam pentru ei de vreme ce am luat 20 de miliarde euro imprumut si trebuie sa stam drepti in fata FMI. Sau poate ca nu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu