vineri, 22 noiembrie 2013

Europa regiunilor

Statistică europeană la adresa României : 
Cea mai înapoiată ţară europeană…



1. Cea mai bisericoasă tară din Uniunea Europeană (locul 1 la numarul de biserici pe cap de locuitor)​.​​
2. Cea mai înapoiată ţară europeană (45% dintre români n-au WC in casă, fată de 2% in Europa).
3. Românii au doar jumătate din puterea de cumpărare a europeanului mediu, dar Işi petrec timpul liber in mall-uri si hypermarket-uri şi contruiesc noi mall-uri si hypermarket-uri, in ciuda crizei.
4. România este tara cu cea mai dură lege anti-arme din lume, singura care işi tine poporul complet dezarmat (motivând prin siguranta populatiei), dar este tara cu cea mai mare coruptie din Europa – 40% (Curtea de Conturi: din 15 miliarde de euro pe an achizitii publice, 6.2 miliarde se fură ).

5. România este printre putinele tări care interzic complet prostitutia (pe motive de moralitate), dar este cel mai mare exportator de prostituate din Uniunea Europeană (peste Rusia si Ucraina), conform EU Observer.
6. România este tara cu cel mai mic somaj oficial din ultimii 25 de ani, in medie, dar este singura tară unde 50% din familii declară că nu au niciun membru angajat; iar 25% din familii au doar un membru angajat.
7. România este printre tările cu cei mai multi absolventi de universitate din lume, dar este tara fără nici o universitate in top 500 (sub tarile africane) si ale carei diplome nu sunt luate in seama la angajare, nicăieri in Europa.
8. România este tara unde scoala este obligatorie pană la sfârşitul liceului (?, în sensul că liceul e gratuit), dar este pe locul 1 in Europa la şcolari analfabeti (30%), iar 42% dintre români cred ca Soarele se invarteşte in jurul Pământului.
9. România este tara cu cel mai mare procent de insatisfactie la adresa clasei politice; românii se plâng in mod constant de coruptia si incompetenta politicienilor lor​. Dar este singura tară unde nu a avut loc nici un miting anti-coruptie in ultimii 25 de ani şi unde participarea publicului la actiuni anti-coruptie este minima.
10. România este tara cu cea mai mică absorbtie a banilor europeni, dar este tara cu cel mai mare procent de bani europeni furati (din putinul folosit) motiv pentru care Uniunea
Europeana a tăiat fondurile pentru infrastructură​.​
  • Statul de drept – foarte slab, calitatea guvernarii – si mai slaba
Perceptia asupra guvernarii si statului de drept
Foto: Hotnews
In anul 2012, Romania era penultima in Uniunea Europeana, inaintea Bulgariei, in privinta perceptiei populatiei asupra statului de drept, conform unui studiu al Bancii Mondiale, citat de raportul european. Indicatorul statului de drept masoara perceptia publica asupra modului in care legile sunt aplicate.
In privinta perceptiei populatiei asupra eficientei guvernarii, Romania era chiar ultima in UE. Eficienta guvernarii masoara capacitatea statului de a asigura servicii publice la standarde inalte, eficienta si independenta serviciilor publice si abilitatea de a crea si aplica politici publice.
  • Drumuri proaste, economie izolata
„Viteza pe drumurile de legatura intre localitati ramane scazuta, in comparatie cu restul statelor UE in Polonia Tarile Baltice, Romania si Bulgaria”, se arata in cel de-al Saselea raport asupra coeziunii economice, sociale si teritoriale, emis, miercuri, de Comisia Europeana.


La Bruxelles a fost inaugurată Reprezentanţa Ţinutului Secuiesc

Covasna, Harghita şi Mureşul îşi propun să fie mai vizibile în Europa şi să atragă fonduri europene pentru diverse proiecte. În acest scop cele trei judeţe îşi deschid la Bruxelles Reprezentanţa Ţinutului Secuiesc.
Covasna, Harghita şi Mureşul îşi propun să fie mai vizibile în Europa şi să atragă fonduri europene pentru diverse proiecte. În acest scop cele trei judeţe îşi deschid la Bruxelles Reprezentanţa Ţinutului Secuiesc.

O iniţiativă controversată, criticată de politicienii români şi de care se delimitează liderii europeni. Comentăm subiectul imediat alături de corespondentul RFI Mihaela Gherghişan.
Primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur de scrutin. Aşa a decis Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Analistul politic, Cristian Pârvulescu, explică la RFI de ce această lege se va dovedi pe de o parte discriminatorie pentru cetăţeni şi pe de altă parte va duce la întărirea clientelismului.  Sursa : http://www.rfi.ro/articol/emisiunile-rfi-ro/bruxelles-fost-inaugurata-reprezentanta-tinutului-secuiesc


CNS: Guvernul Ungariei sprijina autonomia Tinutului Secuiesc


O delegatie a Consiliului National Secuiesc (CNS) a primit confirmari din partea vicepremierului ungar Semjen Zsolt ca Guvernul Ungariei sprijina dezideratul privind autonomia Tinutului Secuiesc, sustine presedintele CNS, Iszak Balazs, precizand ca acest sprijin poate fi atat politic, cat si moral.
 Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca o delegatie a consiliului s-a intalnit, in urma cu cateva zile, cu vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt.
 Izsak Balazs a afirmat ca intalnirea a fost "deosebit de importanta” din punctul de vedere al CNS, deoarece vicepremierul Semjen ar fi confirmat cu aceasta ocazie sprijinul dat de Guvernul Ungariei pentru autonomia Tinutului Secuiesc.
 In opinia conducerii CNS, acest sprijin se incadreaza in tratatul de baza dintre Romania si Ungaria deoarece, conform acestuia, , protectia drepturilor minoritatilor este un domeniu de cooperare internationala.
 Intrebat in ce fel poate sprijini Guvernul Ungariei realizarea autonomiei Tinutului Secuiesc, Izsak a spus ca in acest caz se poate vorbi de un sprijin politic si de unul moral.
 Izsak a adaugat ca la forurile internationale la care a ajuns in ultimii doi ani delegatia CNS, aceasta a fost deseori intrebata care este pozitia Guvernului Ungariei fata de acest deziderat.
 Potrivit liderului CNS, este un aspect cunoscut ca Tirolul de Sud din Italia nu ar fi obtinut autonomia fara sprijinul Austriei.
 "Autonomia a obtinut-o de la Roma, legea a fost votata de Parlamentul italian, dar cu sprijinul Austriei. O cooperare similara ne imaginam intre Romania si Ungaria, care a avut loc intre Italia si Austria cand Tirolul de Sud a obtinut autonomia”, a conchis Izsak Balazs.
 Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, declara, recent, la Sfantu Gheorghe, ca Guvernul Ungariei sprijina dezideratul privind autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc.     Sursa: Mediafax

Europa pune punct comediei asa-zisului Tinut Secuiesc





 Organizațiile reprezentative ale românilor din Covasna, Harghita și Mureș, constituite în Forumul Civic al Românilor salută respingerea de către Comisia Europeană a inițiativelor UDMR și Consiliului Național Secuiesc (CNS) privind autonomia teritorială a„Ținutului secuiesc”. Proiectul maghiar nu are temei juridic în conformitate cu tratatele europene. Scurt pe doi. Cu această rezoluție Europa a pus capac tembelei încercări de revizuire a frontierei interne a României.
 Proiectele așa-numitului Consiliu Național Secuiesc și ale U.D.M.R referitoare la obținerea autonomiei „Ținutului Secuiesc”, sunt mult mai vechi. Pretinzând dreptul la autodeterminare a „poporului secuilor” Consiliul Național Secuiesc (CNS) a demarat la începutul anului 2007 un referendum neoficial pe tema autonomiei teritoriale a asa-zisului Ținut Secuiesc. Cetățenii României din județele Harghita, Covasna si Mureș au fost stimulați sa răspundă la întrebarea „Doriți ca Ținutul Secuiesc sa primească statut autonom si localitatea dumneavoastră sa fie parte integranta din acest Ținut?”.

 Sfidând autoritatea statului roman, doi parlamentari ai Republicii Ungaria, Ekes Jozsef si Gruber Attila, ai partidului de opoziție FIDESZ, au participat la “referendum” alături de conducerea CNS si împreună cu senatorul UDMR Sogor Csaba si deputatul UDMR Garda Dezso. Asa-zisul referendum s-a încheiat pe 18 februarie. Organizarea plebiscitului neoficial pe tema autonomiei teritoriale a pretinsului Ținut Secuiesc a stârnit protestele organizațiilor societății civile romanești din Harghita si Covasna. Forumul Civic al Românilor din județele Covasna si Harghita, care reunește 13 organizații neguvernamentale afirmă ca acest așa-zis referendum este neconstituțional, deoarece pune in discuție integritatea țării. La scurt timp, Academia Româna și Traian Băsescu au declarat ilegal “referendumul”. De atunci, mizând pe cartea autonomiei, extremiști maghiar ca Sogor Csaba și Laszlo Tokes au ajuns si in Parlamentul European.
Provocarea autonomiei – „frontiera internă”
 În decembrie 2010, Consiliul Europei a adoptat metodologia de aplicare a articolului 11 din Tratatul de la Lisabona, referitoare la procedura de aplicare a inițiativelor cetățenești. Conform acestei proceduri, pentru promovarea unei inițiative cetățenești, trebuie strânse 1 milion de semnături din cel puțin 7 țări membre a UE, de la cel puțin 0,2% din populația acestora. 
Pe această bază, așa-numitul Consiliu Național Secuiesc a inițiat o acțiune strângere de semnături în țările membre ale Uniunii Europene, pentru a elabora la nivelul uniunii norma referitoare la autodeterminarea minorităților, respectiv pentru obținerea autonomiei Ținutului Secuiesc.
 Uniunea Europeană are în vedere o „Europă a regiunilor” numai în raport cu politicile de coeziune socială, pe dimensiunile legate de creșterea economică și unificarea statistică a Europei, stabilite prin „Politicile de coeziune pe baza Strategiei de la Lisabona (2007-2013) ale Consiliului Europei din 2007”, respectiv, anterior, prin „Reglementarea 1059 din 2003 a Parlamentului European și a Consiliului Europei din 26 mai 2003, privind entitățile statistice unificate NUTS.
Medievalizarea Europei prin spargerea ei în ducate și principate după criteriul unor națiuni inventate de interesele unor potentați locali este respinsă de instituțiile europene.
În proiectul depus de așa-numitul Consiliu Național Secuiesc (un ONG neînregistrat juridic) se solicită ca: politica de coeziune a UE ar trebui să acorde o atenție specială regiunilor cu caracteristici naționale, etnice, culturale, religioase sau lingvistice, care sunt diferite de cele din regiunile înconjurătoare. Pentru astfel de regiuni, inclusiv în zonele geografice care nu au competențe administrative, prevenirea limitărilor economice, susținerea de dezvoltare și de conservare a condițiilor de coeziune economică, socială și teritorială trebuie să se facă într-un mod care să asigure continuitatea caracteristicilor specifice. Pentru aceasta, aceste regiuni trebuie să aibă șanse egale de a accesa diverse fonduri UE iar păstrarea caracteristicilor acestora cât și dezvoltarea economică corespunzătoare a acestora trebuie să fie garantată, astfel încât dezvoltarea UE să poată fi susținută prin menținerea diversității sale culturale.”
 În proiectul depus de UDMR se face “apel la UE pentru îmbunătățirea protecției persoanelor ce aparțin minorităților naționale și lingvistice și pentru consolidarea diversității culturale și lingvistice în cadrul Uniunii și se solicită Uniunii Europene să adopte un set de acte legislative pentru a îmbunătăți protecția persoanelor aparținând minorităților naționale și lingvistice și pentru consolidarea diversității culturale și lingvistice în cadrul Uniunii. Acestea includ acțiuni de politică în domeniul limbilor regionale și minoritare, educație și cultură, politică regională, participare (spirit civic), egalitate, conținut media audiovizual, și, de asemenea, sprijin regional (de stat)”.
 Comisia europeană a demolat toate pseudoargumentele maghiarilor iredentiști
 În răspunsul Comisiei Europeane de respingere a proiectului înaintat de C.N.S. se menționează:
 “În urma examinării vă informam refuzul Comisiei de a înregistra inițiativa propusă deoarece nu se încadrează în puterile Comisiei de a înainta o propunere legislativă cu scopul implementării Tratatelor. După examinarea prevederilor Tratatelor menționate de dvs. și a altor temeiuri juridice, Comisia a formulat această concluzie:
Obiectivul principal al inițiativei propuse, este de a asigura “egalitatea între regiuni și sustenabilitatea regiunilor culturale”, prin acordarea “atenției deosebite regiunilor cu caracteristici naționale, etnice, culturale, religioase sau lingvistice, diferite de cele ale regiunilor vecine”. Ați propus Art. 2 și 3 din TEU (Maastricht) împreuna cu Art. 153, 167, 170, 174, 176, 177 și 178 al Tratatului privind Funcționare UE ca bază legală a inițiativei.Pentru a atinge acest obiectiv, precum este descris în cererea pentru înregistrare și în documentul de referință, ați propus ca actualele reguli să includă trei puncte care să:
- Asigure ca statele membre respectă în totalitate obligațiile internaționale privind minoritățile naționale.
- Definească conceptul de regiune “națională”, ca “regiune cu caracteristici naționale, etnice, culturale, religioase sau lingvistice, diferite de cele ale regiunilor vecine”.
- Identifice regiunile „naționale” fiecare în parte, luând în considerare criteriul în documentele internaționale enumerate, și în special dorința comunităților în cauza.
 Cu referire la primul punct, niciunul dintre Tratate nu constituie un temei juridic pentru adoptarea unui act juridic ce sa permită verificarea dacă statele membre respectă în totalitate obligațiile internaționale privind minoritățile naționale.
Conform cererii maghiarilor, al doilea și al treilea punct sunt necesare pentru a acorda o atenție deosebită regiunilor în contextul politicii de coeziune a UE. Orice măsură adoptată în bazele legale a politicii de coeziune a Articolelor 177 și 178 TFEU are ca obiectiv doar consolidarea coeziunii economice, sociale și teritoriale precum este menționat in Art. 174 TFEU. 
Promovarea condițiilor minorităților naționale nu poate fi înțeleasă ca ajutor la reducerea “disparităților între gradele de dezvoltare ale regiunilor” și subdezvoltării a anumitor regiuni, precum este menționat în Art. 174(2) TFEU. În acest sens, lista“dezavantajelor” expusă în Articolul 174(3) TFEU, ce determină acordarea unei atenții deosebite asupra unei anumite regiuni este exhaustivă. În consecință, Art. 174, 176, 177 și 178 TFEU nu constituie temeiul juridic pentru adoptarea actului legal propus. În concordanță cu domeniul de activitate, instituțiile Uniunii sunt obligate să respecte “diversitatea culturală și lingvistică” (Art. 3(3) / T. Maastricht) și să stopeze discriminarea bazată pe “apartenența la o minoritate națională”, și astfel, se abțin de la discriminarea pe baza apartenenței la o minoritate națională) (Art. 21(1) / Carta).
Niciuna din aceste prevederi nu constituie o bază legală instituțiilor europene pentru a iniția acțiuni [în spiritul obiectivului CNS, anume al „regiunilor naționale”]. Mai mult, Articolul 2 TUE nu poate fi temeiul juridic pentru propuneri legislative. Nici Art. 153, 167 si 170 TFUE nu constituie temeiul juridic pentru propuneri legislative deoarece nu contribuie la îndeplinirea niciunui obiectiv al politicilor declarate în aceste prevederi”.
 În concluzie, Comisia consideră că Tratatele nu conferă temeiul juridice să permită o propunere legislativă cu conținutul cerut de maghiarii iredentiști.
 În răspunsul Comisiei Europene la Proiectul înaintat de U.D.M.R. se menționează:
„Comisia a examinat inițiativa propusă pentru a verifica dacă îndeplinește condițiile expuse de mai sus. În urma examinării, vă informam refuzul Comisiei de a înregistra inițiativa propusă deoarece nu se încadrează în puterile Comisiei de a înainta o propunere legislativă cu scopul implementării Tratatelor.După examinarea prevederilor Tratatelor menționate de dvs. și a altor temeiuri juridice, Comisia a formulat această concluzie:
 Principalul obiectiv al inițiativei este adoptarea unui set de reguli de acte juridice de către UE, care să protejeze minoritățile naționale și lingvistice încât să consolideze diversitatea în Uniune. (…) În primul rând, cele două tratate nu conferă o bază legală adoptării unor acte juridice care să promoveze drepturile persoanelor ce aparțin minorităților…Regulamentul privind Inițiativa Cetățenească nu prevede înregistrarea inițiativei doar a unor părți.”
Razboiul logistic desfășurat de Budapesta și Moscova
 „Minoritatea maghiara are doua alternative (sic), respectiv revizuirea granițelor sau întreprinderea de masuri de natura sa determine autonomia statala a acestora in Ardeal”, spunea Borbely Imre, la vremea cand era deputat al UDMR in Parlamentul Romaniei. Completându-l, în aceeași perioadă, acum peste un deceniu și jumătate, ministrul de externe al Ungariei, Geza Jeszenski afirma tranșant, răspicat,. obiectivele Budapestei:„Urmărim că Transilvania să devină un spațiu de complementaritate al economiei ungare, iar ca scop politico-strategic, unirea maghiarilor în granițele lor existențe înainte de Trianon. Înființarea Euroregiunii Carpatice reprezintă doar începutul care conturează perspectiva reîntregirii Ungariei Mari, prin măsuri preponderent economice“ (Mitocrația imperială. Chestiunea Maghiară. Provocarea autonomiei – frontiera internă. Războiul logistic și „armele“ sale în Europa Centrală, pagina 179 – George Roncea – Revista de Sociologie, Geopolitică și Geoistorie – EUXIN, nr 1 – 2/1997).
Enclavizarea si secesiunea minoritatii maghiare, respectiv crearea unei frontiere ungare in interiorul Romaniei, ar putea constitui un model exploziv, un precedent de tip Kosovo intr-un stat al Uniunii Europene, susceptibil a pulveriza stabilitatea intregii Europe. În materialul de analiză realizat cu mai bine de 16 ani în urmă, și rămas nu doar actual ci parcă premonitoriu, arătam că asemănarea amenințării cu secesiunea pe varianta Transnistria, arată conivențe deloc întâmplatoare intre aceste conflicte latente, chestiune ce pune în discuție implicarea Moscovei (și) în lucrăturile maghiare. Implicare ce este evidentă unora și trebuie subliniată pentru a înțelege primejdia focarului de conflict întreținut de forțe de tip asiatic, zonă de unde provin de altfel și ungurii.
Agitația de la Tiraspol și activitatea militară din ce în ce mai vizibilă în ultima vreme pe zona frontierei estice a NATO și a României arată că ne aflăm în preajma unui focar reactivat de Moscova simultan cu frenetica resuscitare a secesionismului maghiar în zona Ardealului de către Budapesta.
 Autor: George Roncea


Tokes: Aş vrea să spun şi eu ce a scris Sabin Gherman - "M-am săturat de România"!, dar cuvintele ar fi răstălmăcite


Europarlamentarul Tőkés László spune că s-a săturat să vadă că, după peste 20 de ani de la Revoluţie, este "vânat de aceiaşi tovarăşi cu aceleaşi metode". Tőkés îl citează pe Sabin Gherman şi recunoaşte că ar vrea să poată spune şi el "M-am săturat de România".
"M-am săturat de România, scria Sabin Gherman în urmă cu 15 ani. Având în vedere persecuția la care sunt supus referitor la chestiunea decorației „Steaua României”, aș putea să spun și eu același lucru, dar, fiind de etnie maghiară, nu pot să zic așa ceva deoarece cuvintele mele ar fi răstălmăcite cu rapiditate și aș fi considerat „anti-român”. Așadar, să spună mai departe Sabin Gherman și acei români – trei-patru milioane – care s-au săturat de sărăcia din România post-comunistă și care s-au mutat în țările mai dezvoltate din Occident în scopul supraviețuirii", a declarat Tőkés László într-o conferinţă de presă.
Europarlamentarul mai susţine că, pe 20 noiembrie, a avut parte de o experienţă halucinantă.
"Ceea ce s-a întâmplat în 20 noiembrie la București este continuarea crizei constituționale și a crizei statului de drept pentru care, în 2012, Uniunea Europeană a arătat România cu degetul. Dreptul la liberă exprimare, garantat de Constituție, dreptul la opinie și la apărare sunt chestiuni elementare care au fost prejudiciate prin activitatea Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României”. Cu toate acestea, Partidul și Securitatea mă pedepsesc pentru că apăr în mod legitim drepturile maghiarimii din România", a mai declarat europarlamentarul.
Membrii Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" au decis, miercuri, să propună preşedintelui Traian Băsescu retragerea distincţiei conferite europarlamentarului Laszlo Tokes, a declarat Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.

Europa privită din viitor

Hrana vie

Duda a pus mâna pe Casa Regală


Nu poti multiplica bogatia divizand-o !  


Evolutia Laptop - Cântărea 5,44 kg

Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul


Fii propriul tău nutriționist


Maya ramane o civilizatie misterioasa


Slăbești daca esti motivat


Serbet de ciocolata

Medicament retras - folosit în diabet

Brexit-ul - Spaima Europei

Virusul MisteriosInamicul numărul unu al acumulatorilor 

Sistemele solare - apă caldă

Aparitia starii de insolventa


TRUMP ESTE PRESEDINTE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu