duminică, 17 iulie 2016

Viața în Detenție

“Ce-aţi făcut din noi, neisprăviţilor?”



Potrivit datelor oferite de Departamentul Instituţii Penitenciare, peste 500 de persoane din cele circa 7000 condamnate în 2014 au ajuns după gratii pentru a doua oară. Numărul celor care au ajuns la închisoare pentru a treia oară şi chiar de mai multe ori se ridică la aproape 300 de oameni.

Statul ROMAN chetuie in ficare luna cu un PUSCARIASI , 2000 - 3500 de roni ,cu 80 000 - 120 000 de infrcatori , Statul Roman are acesti banii din taxe si impozite de la poporul roman , peste 50% dintre pensionari au pesii de 600 roni , iar un copil are alocatia de 90 roni !! deci cine este vinovat ?! poporul , satatul sau puscariasii ?!
STATUL Roman pt ca nu fc legi aspre si pedepse mari de trei categorii 5- 10 - 15 - 25 de ani , pt crima , viol , pedofilie, tilharie si mutilare tr pedepsa pe viata , si pt furt si delapidare ce trec peste suma de 500 de mi de euro .

Cu toate că a respirat iarăși aerul ”tare” al libertății, patronul clubului Steaua a afișat o mină de om cu probleme. În plus, în închisoare a albit aproape complet.
„Gigi de abia așteaptă să iasă din pușcărie. Probabil, îl «roade» și dorul de casă, d-aia a slăbit vizibil și a și albit. Din ce știu eu, cred că are cu vreo șase-șapte kilograme mai puțin decât atunci când a fost închis (n.r. – 20 mai 2013)”, ne-a povestit, ieri, un apropiat al patronului clubului Steaua. La rândul său, Miron Cozma ne-a precizat: „Gigi Becali a slăbit în închisoare și pentru că are mari probleme cu coloana. Nu prea are el chef de mâncare, mai ales când e frig afară. Se înfofolește cu tot ce are. Mai mult, are probleme și cu dormitul, din cauza saltelei din celulă. Îl deranjează, pentru că e d-aia făcută de deținuți, din resturi vestimentare. A cerut să-i fie adusă o saltea specială, dar a fost refuzat”.

Rudele îi judecă, prietenii se îndepărtează, iar ei se pomenesc singuri în fața unei lumi pe care nu o mai înțeleg. Prin urmare, o bună parte dintre foștii pușcăriași săvârșesc noi infracțiuni și revin la pârnaie. Totuși, sunt și dintre cei care reușesc să revină pe calea cea dreaptă.




La Biroul de Probațiune din orașul Hâncești sunt îndrumate peste 400 de persoane, recent ieșite din închisoare. Printre ei l-am găsit și pe Vitalie, un tânăr de 29 de ani, care a fost condamnat la 11 ani de detenție pentru că a omorât o persoană în timp ce muncea în Rusia. O parte din pedeapsă bărbatul a ispăși-o acolo, dar ultimii ani a fost transferat într-o pușcărie din R. Moldova.

„Am încercat să mă angajez în câteva locuri. Peste tot am lucrat câte o lună sau două și nimeni nu mi-a dat nici un bănuț. Nu am cui să mă jelui pentru că nu am semnat nici un contract, iar angajatorii cu plăcere își bat joc de mine”, se plânge Vasile și își amintește că până a fi condamnat avea mașină, casă, soție, dar acum nici urmă n-a mai rămas din toate acestea. Omul spune că lumea s-a schimbat foarte mult în ultimii 20 de ani, iar el habar nu are unde s-o apuce.

Familia este cel mai important factor, care poate ajuta persoana să se reintegreze în societate. „Atunci când ies de după gratii majoritatea dintre ei sunt rezervați și reci. Nu doresc să interacționeze cu nimeni, nu-și pot găsi un loc de muncă și nici nu înțeleg ce trebuie să facă pentru a reveni la o viață normală. Un rol important îl joacă familia care trebuie să le ofere căldură, dragoste și susținere. Persoana nu trebuie judecată, pentru că acest lucru îl poate afecta și mai mult”, subliniază Mămăligă, care totuși evidențiază că reabilitarea este direct proporțională cu dorința omului de a se schimba.

Psihologul își amintește că a consultat câțiva foști pușcăriași, iar în prezent aceștia au o viață absolut normală. „Am observat că pe mulți credința i-a readus pe calea cea dreaptă. Unii cred în Dumnezeu, au iconițe și cruciulițe, citesc Biblia și acest lucru îi ajută. Ei trebuie să aibă o motivație și reintegrarea decurge mult mai ușor”, menționează specialista. Totodată, ea este convinsă că lucrul cu deținuții trebuie început cu mult timp înainte ca ei să fie eliberați, ca ei să nu aibă șocuri când vor ajunge la libertate.
Notă ! Prenumele foștilor deținuți au fost modificate pentru a le respecta anonimatul.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu