duminică, 16 ianuarie 2011

Corupţia bântuie România

România este cea mai coruptă ţară din UE 

Dezamăgirea produsă la Bruxelles poate încetini extinderea Uniunii în Balcani.
Scandalul sacoşei cu 1,7 milioane de dolari în care a fost implicat patronul clubului Steaua, precum şi declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora Curtea Constituţională este o “pavăză” pentru corupţie, arată că acest flagel reprezintă o îngijorare zilnică în România, se arată în articolul publicat de Reuters. Băsescu a făcut referire la o decizie a Curţii Constituţionale adoptată în martie în baza căreia procurorii au nevoie de avizul Parlamentului înainte de a investiga o serie de politicieni de rang înalt. Decizia a facilitat astfel întârzierea unor anchete care vizau suspiciuni de corupţie, explică articolul citat.

“Cu câteva săptămâni înainte de alegerile locale din 1 iunie, unde electoratul va avea de ales dintr-o serie de candidaţi suspectaţi de corupţie, îngrijorarea principală este că reformele nu au fost suficiente pentru a împiedica accesul unor astfel de candidaţi în afara sferei politice”, comentează Reuters.

Unul dintre puţinii oficiali de rang înalt condamnaţi la închisoare sub acuzaţia de corupţie, Nicolae Mischie, candidează din nou pentru un post public, după ce a părăsit tabăra social democraţilor şi s-a înscris în Partidul Noua Generaţie, condus de Gigi Becali, exemplifică Reuters. Totodată, articolul exprimă scepticismul faţă de un vot al parlamentarilor care să permită anchetarea pentru corupţie a fostului premier Adrian Nastase, a lui Miron Mitrea şi a lui Paul Păcuraru. 

Vezi și 

  1. Schema de tratament pentru Covid-19

  2. În medie, perioade necesară

  3. dezvoltării unui vaccin este de 12-15 ani ?

  4. Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor

  5. Scara de valori a societății romanești 

  6. Europa privită din viitor

  7. Hrana vie

  8. Planurile in derulare sunt o munca in progres 

  9. Destinatii uimitoare pe glob

  10. Miracolul japonez- Drum

  11. reconstruit în patru zile

  12. Primarul care nu frură

  13. Duda a pus mâna pe Casa

  14. Regală

  15. Nu poti multiplica bogatia

  16. divizand-o !  

  17. Evolutia Laptop - Cântărea

  18. 5,44 kg

  19. O Nouă Republică

  20. A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

  21. În vremea monarhiei, Țaranii romani reprezentau 90% 

  22. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

  23. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

  24. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

  25. Fii propriul tău nutriționist

  26. Maya ramane o civilizatie misterioasa

  27. Slăbești daca esti motivat

  28. Serbet de ciocolata

  29. Set medical Covid necesar acasă

  30. Medicament retras - folosit în diabet

  31. Brexit-ul - Spaima Europei

  32. Virusul Misterios

  33. Inamicul numărul unu al

  34. acumulatorilor 

  35. Sistemele solare - apă caldă

  36. Economisirea energiei electrice

  37.  Hoțul de cărți

  38. Aparitia starii de insolventa

  39. TRUMP ESTE PRESEDINTE

  40. Microbii din organismul uman

  41. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.   

  42. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

  43. Masca ce omoară virusul    

  44.  O veste de Covid  

  45. Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil  

  46. Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea 

  47. Îndulcitorul care scade glicemia


Reuters oferă exemplul noului proiect al Codului de procedură penală care, în cazul în care este adoptat integral, ar putea împiedica condamnarea faptelor de corupţie, după cum susţin unii observatori. Senatul a înlăturat o interdicţie de interceptare a convorbirilor telefonice înainte de formularea acuzaţiilor împotriva unui suspect, însă opoziţia este încă puternică. "Sistemul este mult mai puternic decât am crezut", este citată Laura Ştefan, de la Societatea Academică Română.

"Bineînţeles că există o opoziţie faţă de reformele puternice", a declarat ministrul român al Justiţiei, Cătălin Predoiu. "Nu aş avea încredere în măsurile reformatoare care nu fac faţă tendinţei de menţinere a statu-quoului. Totuşi, sunt bucuros că atât Guvernul, cât şi Parlamentul şi-au afirmat angajamentul privind combaterea corupţiei", a adăugat oficialul român. În pofida retoricii dure, rezultatele înregistrate în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt sunt puţine, comentează Reuters.

“Eforturile Bucureştiului de a combate corupţia generează îngrijorare şi la Bruxelles, o serie de diplomaţi considerând că România a aderat prea devreme la UE”, se arată în articol. Cum capacitatea Bruxelles-ului de a constrânge noile state membre să îşi respecte angajamentele s-a diminuat după aderare, analiştii avertizează că dezamăgirea UE faţă de situaţia din România ar putea îngreuna procesul de aderare a altor state balcanice. "Lecţia este că, dacă există lucruri pe care nu le poţi rezolva înainte de aderare, atunci nu suntem siguri că o puteţi face după integrare", a declarat Katinka Barysch, expert în cadrul Centrului pentru Reformă Europeană din Londra, citată de Reuters.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu