Dezamăgirea produsă la Bruxelles poate încetini extinderea Uniunii în Balcani.
“Cu câteva săptămâni înainte de alegerile locale din 1 iunie, unde electoratul va avea de ales dintr-o serie de candidaţi suspectaţi de corupţie, îngrijorarea principală este că reformele nu au fost suficiente pentru a împiedica accesul unor astfel de candidaţi în afara sferei politice”, comentează Reuters.
Unul dintre puţinii oficiali de rang înalt condamnaţi la închisoare sub acuzaţia de corupţie, Nicolae Mischie, candidează din nou pentru un post public, după ce a părăsit tabăra social democraţilor şi s-a înscris în Partidul Noua Generaţie, condus de Gigi Becali, exemplifică Reuters. Totodată, articolul exprimă scepticismul faţă de un vot al parlamentarilor care să permită anchetarea pentru corupţie a fostului premier Adrian Nastase, a lui Miron Mitrea şi a lui Paul Păcuraru.
Vezi și
Reuters oferă exemplul noului proiect al Codului de procedură penală care, în cazul în care este adoptat integral, ar putea împiedica condamnarea faptelor de corupţie, după cum susţin unii observatori. Senatul a înlăturat o interdicţie de interceptare a convorbirilor telefonice înainte de formularea acuzaţiilor împotriva unui suspect, însă opoziţia este încă puternică. "Sistemul este mult mai puternic decât am crezut", este citată Laura Ştefan, de la Societatea Academică Română.
"Bineînţeles că există o opoziţie faţă de reformele puternice", a declarat ministrul român al Justiţiei, Cătălin Predoiu. "Nu aş avea încredere în măsurile reformatoare care nu fac faţă tendinţei de menţinere a statu-quoului. Totuşi, sunt bucuros că atât Guvernul, cât şi Parlamentul şi-au afirmat angajamentul privind combaterea corupţiei", a adăugat oficialul român. În pofida retoricii dure, rezultatele înregistrate în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt sunt puţine, comentează Reuters.
“Eforturile Bucureştiului de a combate corupţia generează îngrijorare şi la Bruxelles, o serie de diplomaţi considerând că România a aderat prea devreme la UE”, se arată în articol. Cum capacitatea Bruxelles-ului de a constrânge noile state membre să îşi respecte angajamentele s-a diminuat după aderare, analiştii avertizează că dezamăgirea UE faţă de situaţia din România ar putea îngreuna procesul de aderare a altor state balcanice. "Lecţia este că, dacă există lucruri pe care nu le poţi rezolva înainte de aderare, atunci nu suntem siguri că o puteţi face după integrare", a declarat Katinka Barysch, expert în cadrul Centrului pentru Reformă Europeană din Londra, citată de Reuters.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu