vineri, 14 februarie 2014

USL se rupe cu Marul Discordiei

Goana dupa ciolan te face sclav , iti i-a mintile si demnitatea !

Ca la dilga ! 

USL , a murit la Referendum , atunci cand Ghise a fost lasat singur impotriva tuturor ! 

Au inceput in forta porin schimbarea Bleago-Robertei si au sfarsit prin a deveni slugile lui TB !  Asta imi aduce teribil  aminte de faza cand Ceausestii credeau ca Stanculescu a venit sa-i salveze . De fapt el venise sa-i execute !  
Jegurile ciolanului ! Toti o apa si-un pamant ! 
Goana dupa ciolan te face sclav , iti i-a mintile si demnitatea !
Au inceput prin tentativa de a-l inlatura pe T Basescu si au sfarsit prin a-i deveni slugi credincioase !

Ciolanul , i-a dezbinat si invins !
Nu au facut nimic pentru cei ce i-au ales !
Mai intai , Ponta s-a spovedit la Cotroceni , prin coabitare , jurand credinta nestramutata !
Dar nici Crin nu s-a lasat si in mare secret , s-a întâlnit si el cu Băsescu jurand de asemenea , credinta nestramutata .
Dupa ce i-a bunecuvantat la umbra patrafirului ornamentat ci intrigi si promisiuni si intrigi politice , le-a dat drumu pe porti diferite , pentru a-si revendica fiacare suporematia ciolanului .

Vezi și

  1. Schema de tratament pentru cazurile ușoare de Covid-19

  2. Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor create in Epoca Comunistă

  3. Scara de valori a societății romanești 

  4. Europa privită din viitor

  5. Hrana vie

  6. Planurile in derulare sunt o munca in progres,  veche de sute de ani  

  7. Destinatii uimitoare pe glob

  8. Miracolul japonez- Drum reconstruit în patru zile

  9. Primarul care nu frură

  10. Duda a pus mâna pe Casa Regală

  11. Nu poti multiplica bogatia divizand-o !  

  12. Evolutia Laptop - Cântărea 5,44 kg

  13. O Nouă Republică

  14.    A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

  15. În vremea monarhiei, taranii romani reprezentau 90% din populatie si nu aveau drept de vot.

  16. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

  17. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

  18. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

  19. Fii propriul tău nutriționist

  20. Maya ramane o civilizatie misterioasa

  21. Slăbești daca esti motivat

  22. Serbet de ciocolata

  23. Set medical Covid necesar acasă

  24. Medicament retras - folosit în diabet

  25. Brexit-ul - Spaima Europei

  26. Virusul Misterios

  27. Inamicul numărul unu al acumulatorilor 

  28. Sistemele solare - apă caldă

  29. Economisirea energiei electrice

  30.  Hoțul de cărți

  31. Aparitia starii de insolventa

  32. TRUMP ESTE PRESEDINTE

  33. Microbii din organismul uman

  34. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.  Și fără comentarii. 

  35. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

  36. Masca ce omoară virusul     O veste de Covid  

  37. Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil  

  38. Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea - Asasinii Economici



Ca intre presedinti !
Inloc sa-l pupe pe Dumnezeu in ...la (si pe noi) ca sunt la guvernare , nemernicii se cearta pe ciolanul gatlejului , care sa fie mai imbuibat pentru alegeri ! Ar putea sa faca o "adumatura generala a USL si sa mai voteze 15 primvicepresedinti ! Sau toti parlamentarii lor , automat sa devina PRIMVICI ! Deci Crin vrea sa rupa USL ! dar nici Ponta nu se lasa , ca si-au pus-o si ei de un UDS , fiind deja un USL ! PNLul su-au pus si ei de-un Iohanis cu toate functiile posibile si uiteasa se alege praful de aceasta guvernare . Prosta , dar aleasa de multime !



Traim In tara lui Voda din Loboda ! Maimutoii guvernarii !Nimai intrigi si smenarii in fiecare zi ! Nu am vazut macar o masura economica in sprijinul cetatenilor .Ne-au bagat 23 de taxe si impozite , acum se lupta sa ne bage si acciza generatoare de scumpiri in lant !Ne-a dat si noua o paine , uneori cu 5 bani mai ieftina si o majorare de 3,5% , adica la cei cu 1.000 lei , le-a mai dat 35 lei , iar la cei cu 30.000 de euro = 135000 lei , le-a mai dat 4750 lei ! "Sa mananca si gura lor , bine !"Daca ei stau numaI LA TELEVIZIUNI , CAND AJUNG la lucru ? , uita de ce se afla acolo !



USL-ismul - un concept creat pentru prosti si puturosi !
“Pulimea ma voteaza”

Vi-l mai amintiti pe Dumitru Sechelariu, cel ce a fost primar la Bacau, unul dintre baronii rosii ai Romaniei “capitalismului de cumetrie”? E cel ce a facut nemuritoare sintagma: “Pulimea ma voteaza”. Chiar asa, cine sa voteze PSD-ul? 
In spirit neocomunist-socialist, USL continua de fapt strategia sovietica de tampire si amagire a poporului roman. Dupa ce in 1945 a inceput campania de lichidare a poporului roman sub lozinca demagogica a unei societati in care curge lapte si miere, respectiv comunismul de tip sovietic fabricat de NKVD, iata ca USL promite in 2013 mariri de pensii chiar si in conditiile in care Romania, noi toti, ne imprumutam pentru a plati pensiile. In plus, ca si cum acest fapt nu ar fi destul de grav, ideea maririi pensiilor este mentinuta chiar si in contextul actual, in care rectificarea bugetara este negativa, sumele colectate fiind cu circa 4,5 miliarde de lei in minus! Poate si pensionarii ar trebui sa inteleaga faptul ca toti romanii platesc imprumuturile facute pentru pensii, cu tot cu dobanda.
Dar de ce vrea USL marirea pensiilor? Din grija fata de pensionari? In nici un caz. Doar prea-prostii pot sa mai creada asa ceva. Pulimea. Politica USL-ista e perfida si bine gandita, ea adresandu-se majoritatii inapoiate, prostilor, betivilor si puturosilor. Numarul pensionarilor (sa nu uitam, produsi tot de PCR-USL) este cu mult mai mare decat populatia activa, deci pensionarii reprezinta un numar semnificativ ca masa de manevra pentru vot, pentru alegerile viitoare. E foarte adevarat ca Tariceanu s-a inselat, avem davada practica, dar - stiti vorba - prostu’ insista. Sau poate USL a realizat ca da chix, ca tara se va satura de ei inainte de alegerile din 2014, si vor sa-si asigure cat de cat un sprijin popular. Sprijinul pensionarilor. Fara nicio indoiala, politica USL-ista este o politica populista, dedicata special prostimii sau mai plstic, citandu-l pe…. , pulimii.
Cand Costache Negruzzi a scris “Alexandru Lapusneanu” si a creat istorie in stiintele sociale cu celebra replica “prosti, dar multi” nu a putut banui ca un intreg regim social se poate baza pe aceasta filozofie simpla.

ING: Dacă SE RUPE alianţa USL, leul AJUNGE la un MINIM


Cele mai recente date indică faptul alianţa de la guvernare s-ar putea rupe, ceea ce ar fi extrem de nefavorabil pentru evoluţia pieţelor financiare, iar cursul ar putea ajunge la 4,55 lei/euro, cel mai scăzut nivel din acest an, scriu analiştii ING Bank România.
Majoritatea de aproape 70% a alianţei social-liberale obţinută la finele anului 2012 a oferit bazele unei stabilităţi politice în ultimul timp.
Chiar dacă grupul socialiştilor este mai mare în rândul puterii legislative decât cel al liberalilor, funcţiile cheie sunt împărţite între membrii alianţei.
Baza politică solidă şi faptul că nu am avut anul trecut un an electoral ne-a oferit motive pentru a ne aştepta la o stabilitate relativă. Acele vremuri au trecut, mai scriu analiştii . Comunismul si socialismul au adoptat filozofia prostiei, conducerea prostilor este mult mai usoara decat conducerea unor oameni destepti. Prin urmare in toata istoria Romaniei, de la invazia sovietica pana in prezent, se vede aceeasi directiva  transpusa in practica, tampirea poporului roman. 
Unul dintre exemple de anihilare/distrugere a valorilor, in special a intelectualilor veritabili, este masacrarea acestora prin impuscare in anii 1950-1952.  Desfiintarea clasei valorilor, perpetuarea unor false valori sociale, fundamentarea dupa 1989 a unui stat corupt ca principiu de existenta, nu a facut decat ca prostimea sa creada ca ea si numai ea are reprezinta STATUL ROMAN. Nimic mai fals, nimic mai periculos. Prostimea nu poate sa reprezinte nimic. Prostimea nu poate sa produca nimic. Prostimea nu poate sa propuna altceva decat inapoiere. 
In randul nesfarsit al exemplelor de tampire si mentinere in prostire a poporului roman este si introducerea religiei ca materie de invatamant, in invatamnatul laic (si statul roman este tot laic). E adevarat ca pentru prostani nu conteaza. Dar pentru evolutia sau mai degraba involutia acestui popor, conteaza foarte mult. Si ca sa intelegem si mai bine politica de tampire prin religie a poporului roman, iata ca mai nou in curtea scolilor laice din Romania se construiesc biserici. Chiar asa, de ce sa mai mearga copiii la scoala cand pot sa mearga la biserica? 
In Hunedoara, in curtea scolii generale nr. 8 a inceput constructia unei biserici. Dupa ce ca spatiul scolilor este insuficient pentru construirea bazelor sportive necesare educatiei, acest spatiu se micsoreaza prin construirea de biserici. De remarcat si faptul ca biserica are un amplasament la o distanta de circa 10 metri de un bloc de locuinte.   Sursa






Ciolanul din gatul UJSL ! Cine pune mana pe Interne , castyiga Alkegerile !
Crin Antonescu aruncă în aer USL: Mai devreme sau mai târziu, Klaus Iohannis va fi PREMIER în locul lui Ponta


Crin Antonescu a spus, la "După 20 de ani", că are un "mesaj foarte simplu" pentru Victor Ponta. "Să accepte ceea ce e dreptul nostru şi ceea ce-i spre binele domniei sale, să-l aibă pe domnul Klaus Iohannis vicepremier, decât, mai devreme sau mai târziu, Klaus Iohannis să devină premier. Evident, în locul domniei sale", a spus Antonescu, întrebat dacă îl vede pe Klaus Iohannis premier.
De asemenea, Crin Antonescu l-a avertizat pe Victor Ponta că, în cazul ruperii USL, nu va mai rămâne la putere decât până în Toamnă: "Pentru că domnul Ponta face acum o alegere nu pentru o săptămână, pentru două, pentru trei. Domnul Ponta poate cel mult să se menţină la putere până în toamnă – în cel mai bun caz pentru domnia sa – dar în condiţiile în care a rupt USL, n-are cum să mai imagineze că poate rămâne premier după toamnă, decât cu un preşedinte pe care-l pune domnia sa", i-a transmis Antonescu lui Ponta.

Antonescu: USL SE RUPE de la principii, nu de la scaune. PSD nu mai vrea să mă susţină la prezidenţiale

"Domnul Ponta a tras de timp şi nu mai poate prelungi în mod jennat un lucru simplu. Domnul Klaus Iohannis nu e un titirez, un pesedist pe care domnul Ponta să-l pună unde doreşte. Nu va fi pus unde vrea domnul Ponta. Noi ne punem miniştrii. Noi am propus Klaus Iohannis ministru de Interne şi vice-prim ministru. Câtă vreme noi propunem nişte oameni, în frunte cu Klaus Iohannis, despre care şi domnul Ponta, şi alţi observatori, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu,s pun că este foarte bun, (...) câtă vreme şi Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că, în condiţiile în care nu intrăm în Schengen din cauză că nu vrea Germania, prezenţa unui om, nu doar etnic german, ci şi cu cetăţenie germană, cum este Klaus Iohannis, ar fi o şansă la Consiliul JAI pentru intrarea în Schengen, întrebarea este una simplă: De ce nu a procedat domnul Ponta la aceste numiri de acum două săptămâni? Înseamnă că, dacă domnul Ponta nu-l vrea pe Klaus Iohannis în Guvern, nu îi mai vrea pe liberali în Guvern şi că vrea să rupă această alianţă", a mai spus Crin Antonescu.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost invitat, duminică, de la ora 10.00, la "După 20 de ani", printre temele de discuţie numărându-se momentul în care se va rupe oficial USL, ce se va întâmpla ulterior cu Guvernul Ponta, o eventuală moţiune de cenzură, dar şi posibilitatea unor alegeri parlamentare anticipate.   http://www.romaniatv.net/

Cele şapte zile de la prima încercare de refacere a guvernului USL, pornită cu demisia forţată în PNL a lui Daniel Chiţoiu, i-au adus pe liberali şi social-democraţi în pragul divorţului politic. După două runde de negocieri eşuate şi discuţii blocate după refuzul lui Crin Antonescu de a accepta oferta lui Victor Ponta de a aduce la masa Guvernului un al patrulea vicepremier în persoana preşedintelui PC, Daniel Constantin, tensiunea a atins cote maxime joi.




Tonul l-a dat pesedistul Liviu Dragnea ,
care a atras atenţia liberalilor că PSD poate guverna şi fără ei, cu ajutorul PC şi UNPR. Declaraţia a stârnit reacţia dură a lui Crin Antonescu care, dintr-un concediu de moment în străinătate, l-a somat pe Victor Ponta să aleagă între Klaus Iohannis şi Dan Voiculescu, punându-i imperativ în vedere că guvernul ”nu este moşia sa”. Poziţionarea liderului PNL în ultima săptămână este considerată de editorialistul Gândul Cristian Tudor Popescu factorul determinant al crizei din USL din care, în eventualitatea ruperii alianţei, PSD şi Victor Ponta nu câştigă nimic, iar Crin Antonescu şi PNL pierd. Mai mult, spune el, ”dacă USL se rupe, Crin Antonescu a terminat-o cu preşedinţia”.
Primii care şi-au asumat făţiş conflictul deschis din USL au fost numerele 2 din PSD şi PNL. Liviu Dragnea a admis, joi dimineaţă, că nu este exclusă încheierea colaborării cu PNL, în eventualitatea căreia PSD îşi va putea asigura continuitatea la guvernare cu sprijinul PC şi UNPR. "Până la urmă, dacă colegii de la PNL nu acceptă propunerea premierului, propunerea noastră, înseamnă că rămânem cu această structură a Guvernului şi vor trebui să propună miniştri pe actualele portofolii ministeriale. Dacă nu o să dorească lucrul ăsta, sigur că putem ajunge la orice. Eu sper să nu ajungem acolo", a spus Dragnea. ”Nu vrem să excludem PNL”, a spus el, precizând însă că fără liberali ”strict aritmetic” guvernarea poate fi asigurată de PSD, PC şi UNPR.
”Nu acceptăm ca PNL să fie pe picior de egalitate cu PC”, a venit, de la Sibiu, replica prim-vicepreşedintelui liberal Klaus Iohannis, propus vicepremier de PNL şi ale cărui atribuţii au fost motivul oficial invocat de PNL în disputa cu PSD. Mai radical, decât Dragnea, el a dat un ultimatum social-democraţilor: "PSD trebuie să aleagă între noi şi ei”.
Experienţa CDR şi ”moşia lui Ponta”
În disputa la distanţă a intervenit şi Victor Ponta. Cine vrea ruperea USL face jocul lui Traian Băsescu, a făcut analiza momentului premierul, fără a se abţine însă să le atragă atenţia liberalilor că jocul lor nu poate continua aşa. "Doresc continuarea guvernării în formula USL. Vreau în acelaşi timp să fim toţi la guvernare, nu doar dimineaţa şi după-masa, iar seara unii să fie în opoziţie, deoarece aşa s-a întâmplat în cazul CDR şi al Alianţei D. A. şi lucrurile nu s-au terminat cu bine", a spus Ponta, declaraţie care stârnit o reacţie imediată în tabăra de acum adversă a liberalilor.
Absent din spaţiul public de două zile, dintr-o vacanţă de ultim moment în străinătate, Crin Antonescu a preluat mesajul transmis de Iohannis, lansându-se într-un atac fără precedent la adresa lui Victor Ponta.
„Un singur lucru trebuie să fie clar şi pentru Victor Ponta, şi pentru Ilie Sârbu, şi pentru Daniel Constantin, şi pentru toată lumea, PNL a făcut în anumite condiţii, a cerut votul românilor pentru USL. Dacă cineva crede că PNL, cuminţel aşa, va accepta transformarea USL într-un fel de moşie a lui Victor Ponta sau USD se înşală”, a atacat şeful liberalilor. Deranjat de avertismentele pesediştilor, liderul PNL a parat susţinând că nu a cedat ”ameninţărilor de tot felul ale lui Traian Băsescu, nu o să cedăm la ameninţările domnului Dragnea”
 "Noi nu vrem să ieşim de la guvernare, dorim să întărim guvernarea. Dar PNL nu poate sta în orice condiţii. Ponta trebuie să aleagă între Iohannis şi Voiculescu. PSD poate să spună orice, ca nu mai există USL şi că nu-şi respectă promisiunile electorale. Nu vor să-şi ţină cuvântul, asta e, nu se poate. Nu mai avem nici USL, asta e, mergem mai departe", a continuat Antonescu. Nu înainte de a stabili el însuşi un termen pentru o discuţie la primul nivel pentru ziua de luni.
”Lucrurile au fost destul de clare, suntem în aşteptarea zilei de luni, poziţiile noastre se cunosc. Dacă se doresc între timp alte discuţii, reprezentanţii oficiali şi cu deplin mandat ai PNL în frunte cu Klaus Iohannis, prim-vicepreşedinte, sunt la dispoziţia colegilor din PSD oricând. Deci nu e niciun fel de problemă, nu e niciun fel de criză, nu mă caută Victoria Nuland, e în ordine totul", le-a transmis şeful PNL, din vacanţă, pesediştilor.
Tăriceanu: PNL şi PSD trebuie să găsească rapid o soluţie pentru ieşirea din impas
Nu toţi liberalii sunt însă pe aceeaşi linie cu şeful lor de partid. Călin Popescu Tăriceanu nu crede că este în avantajul PNL să rămână în afara guvernării. ”Mie mi se pare că ceea ce trebuie făcut obligatoriu ca doi parteneri serioşi, PSD şi PNL, să se aşeze la masa discuţiilor şi să găsească rapid, rapid spun, o soluţie de ieşire din impas. Chestiunea este sigur din ce în ce mai complicată şi ea s-a complicat în urma deciziei neinspirate, neavenite de a merge pe liste separate, care generează o competiţie directă între partide care mai departe pot merge pe drumuri care nici măcar nu sunt paralele, ci divergente după cum se vede în momentul de faţă”, a declarat Tăriceanu, într-un interviu pentru gândul
El nu a rămas nexat de Crin Antonescu, care l-a trimis pe fostul său şef de partid, nici mai mult nici mai puţin, decât să se înscrie în USD.  ”Ce spune domnul Tăriceanu este cumva că o să mă însor, dar urmează întrebarea: «Cu cine, vreo femeie ai găsit?». E caraghios. Ce liste comune, cu cine? Şi PSD şi noi am luat decizia de a merge pe liste separate, PSD nu a propus, nu ne-a rugat pe noi «Hai mă, să mergem pe liste comune» şi noi am zis «Nu dom'le, nu». Fiecare şi-a luat această decizie independent de altul, PSD şi-a construit o altă alianţă. Chiar nu e caraghios ca domnul Tăriceanu… poate vrea să intre în USD. E în regulă, dar eu nu cred că PNL are o asemenea opţiune", a precizat Antonescu într-o intervenţie televizată.
”Crin Antonescu nu mai e locomotiva partidului în momentul de faţă
Editorialistul gândul Cristian Tudor Popescu susţine că, dintr-o eventuală rupere a USL, PSD şi Victor Ponta nu câştigă nimic, iar Crin Antonescu şi PNL pierd. Calificându-l pe liderul PNL drept factorul determinant al crizei din USL, Cristian Tudor Popescu a anticipat că „dacă USL se rupe, Crin Antonescu a terminat-o cu preşedinţia”.   http://www.gandul.info/


Ilie Sârbu, vicepreședinte al PSD, face inutilă ședința liberalilor de diseară – ”Avem protocol semnat cu UDMR. Vor avea probabil doi miniștri în Guvern”

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat marți dimineața la Senat că există un protocol semnat cu UDMR, iar formațiunea maghiară va avea probabil doi miniștri în Guvern. ”Nu e vorba de susținere parlamentară, ci de prezența cu miniștri în Guvern a UDMR”, a spus Sârbu. ”Vor avea probabil doi miniștri în Guvern”. El s-a referit la protocolul semnat în 2012 cu UDMR, protocol care este perfect valabil, nu l-a anulat nimeni,”important este ca UDMR să vrea”. Echipele noastre sunt pregătite pentru negocieri. ”Nu am avut niciodată o ușă închisă la UDMR, așa cum a avut PNL care a exclus prezența maghiarilor la guvernare” a mai spus Ilie Sârbu. El n-a exclus că dacă diseară liberalii se răzgândesc, lucrurile să se schimbe. Oricum, declarația a fost interpretată ca un nou semnal transmis liberalilor că PSD a tranșat noua guvernare și nu mai are nevoie de ei.   L. Iordache, AMPress



Luni se Rupe ?


Dupa declaratiile din dezvaluirile de ultima ora , unii despre altii , plus amenintarile belicoase , normal , sansele de "Coabitare" in USL sunt ZERO , pe cand "Coabitarea" cu Palatul Cotroceni , cresc vizibil  !

Complicata Uniune , insa problema principala este ciolanul , cine sa apuce halca cea mai mare ! Iohanis le vrea pe toate , iar pe Daniel nu-l mai vor pe ciolan , ca Iohanis se pricepe mai bine la transatul banilor publici ! Este vorba de un VicePresedinte ? Treaba ar fi simpla , faca un Congres Extraordinar si mai baga functii cate vor , dar problema este cda nu vor sa imparta prada , care este de fapt marul discordiei ! Iohanes si PNL , le cam vre pe tăte ca doar e sas , dar vrea si neamt ca dă mai bine , daia si numele a devenit Johanis , ca sa dea mai bine a neamt "vopsit"  !

Dar cu Electoratul care i-a votat , cum ramane ? Parca s-a votat USL ca sa cada guvernul ticalosit pilotat de Basescu inegral , care acaparase tot ce misca-n Tara asta ! 
Apoi cu ce ne-am ales de la USL ?
Iata ca si "EI" fac lafel , setea de putere cu ciolan in gatlej nu are demnitate si responsabilitate . USL  le promitea romanilor un trai mai bun , decent , iar cum au venit "ai nostri" , sau apucat si "EI" de smenariile imbuibarii fara jena :
Au marit plafonul achizitiilor fara licitatie , ne-au bagat vreo 20 de taxe si impozite de control , au demarat in dispretul cetatenilor exploatarile Rosia Montana , au demarat mai feroce retrocedarile demente si irationale , si au actionat mai feroce la "Regionalizarea lui Dragnea" , dar si aderarea vehementa la "fracturarea" Romaniai inca bogata si frumoasa !

La referendum a fost o mare dezamagire in modul cum a actionat USL dupa ce i-a alungat pe Anastase si Blaga , apoi brusc au balbait-o , nu au mai avut antigel in instalatie ! Iar cand au inceput sa strige UE cu Barosu in frunte . li s-au flambat genuchele , apoi a venit peste Romania o coabitare care le-a luat elanul si atributiile din guvernare .



Crin Antonescu s-a întâlnit de două ori cu Băsescu, în secret 
Dezvăluirile lui Crin Antonescu reaşază relaţia dintre preşedintele României şi preşedintele Senatului pe noi coordonate.
De la izbucnirea tensiunilor din USLCrin Antonescu îşi dă arama pe faţă cu fiecare zi ce trece. Prezent într-o emisiune găzduită, desigur, de Realitatea TV, preşedintele liberal a confirmat, în treacăt, că ar fi avut vreo două întâlniri cu Traian Băsescu. „Cu domnul Băsescu, în afara prilejurilor de învestiri, m-am mai întâlnit de două ori, în chestiuni de politică externă. M-am întâlnit de două ori: când mergeam în Republica Moldova, am spus că asemenea chestiuni trebuie discutate, pe chestiuni de politică externă. Am discutat şi pe o chestiune de securitate naţională”, a precizat, candid, liderul liberalilor.
Dezvăluirile lui Crin Antonescu reaşază relaţia dintre preşedintele României şi preşedintele Senatului pe noi coordonate. Se confirmă, de fapt, că toate informaţiile referitoare la înţelegeri subterane nu sunt simple zvonuri, ci sunt cât se poate de întemeiate. Dacă liderul PNL nu ar fi avut nimic de ascuns, atunci nu ar fi avut o problemă în a face publice aceste întâlniri. Sau cel puţin ar fi fost natural ca liberalul să îşi anunţe partenerul de coaliţie şi nu să ţină secrete întrevederile.
Prin contrast, Victor Ponta a anunţat de fiecare dată întâlnirile cu şeful statului. Fie că a fost vorba despre întrevederi justificate din punct de vedere instituţional, fie că vorbim despre discuţii tete-a-tete, premierul nu a făcut nici un secret din aceste momente.
Atitudinea lui Crin Antonescu este cu atât mai blamabilă cu cât, în contextul parafării acordului de coabitare, preşedintele PNL nu a scăpat nicio ocazie în a trimite săgeţi către primul ministru, în mai multe ocazii rezultând divergenţe importante la nivelul USL. Acum, când liderul liberalilor recunoaşte că „a călcat strâmb” şi a avut întrevederi cu cel pe care, chipurile, ar vrea să-l înlocuiască la Cotroceni, Crin Antonescu se comportă ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Duplicitatea retoricii preşedintelui PNL este cât se poate de evidentă pentru oricine.
Foarte probabil, momentul de sinceritate al liderului PNL este doar vârful aisbergului. Nu este exclus ca, în perioada următoare, momentele de taină Băsescu-Antonescu să fie devoalate în mass-media. Deloc întâmplător dacă ţinem cont că pretendentul la fotoliul prezidenţial vizează obţinerea unui capital electoral din zona actualului şef al statului. Iar pentru a-l obţine,

Crin Antonescu pare dispus să dinamiteze definitiv coaliţia în care încă se află.
Din toate aceste jocuri, Crin Antonescu ignoră însă esenţialul. USL a fost constituită ca alternativă la Traian Băsescu, nicidecum pentru a-l cauţiona pe preşedinte. Oare cum va reacţiona electoratul USL la aflarea veştii că unul dintre co-preşedinţi a pactizat cu duşmanul? În termeni mai puţin academici, de o perioada bună încoace, Crin Antonescu nu face altceva decât să îşi taie propria cracă. Iar decontarea acestei strategii va veni în noeimbrie, când Crin Antonescu s-ar putea trezi în situaţia în care nu intră nici măcar în al doilea tur de scrutin. de Stefan ionescu   http://www.obiectiv.info/



Klaus Iohannis - ne-negociabil. Şova, Ivan, Zgonea - tenori minori

Crin Antonescu (ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / GettyImages)

Crin Antonescu se va întâlni luni cu Victor Ponta pentru a discuta numirea lui Klaus Iohannis ca ministru de interne şi vicepremier, precum şi numirile lui Eugen Nicolaescu la Ministerul de Finanţe, a lui Cristian Buşoi în fruntea Ministerului Sănătăţii şi a lui Teodor Atanasiu la Ministerul Economiei. Deşi numirea lui Iohannis a fost aprig contestată de apropiaţii premierului - Şova, Zgonea, Ivan etc. - duminică, Crin Antonescu s-a declarat încrezător că totul se va "limpezi" în urma discuţiei cu premierul şi că nu există tensiuni reale pe acest subiect.
"Ne vom întâlni mâine (luni-n.r.) în cursul primei părţi a zilei. Eu am şi o întâlnire cu preşedintele Parlamentului georgian. Mâine, lucrurile se vor limpezi, dar nu este niciun fel de element de tensiune, sunt doar nişte proceduri care vor fi rezolvate cu calm şi cu pricepere juridică", a declarat Antonescu, citat de Agerpres.
Cât despre opiniile liderilor PSD care au contestat numirea lui Iohannis ca Ministru de Interne şi, în special, ca vicepremier, Antonescu a declarat că opiniile acestora sunt "solfegii", singura părere care contează fiind cea a premierului Ponta.
"Se discută foarte mult datorită persoanei lui Iohannis, care stârneşte comentariul politic, dar nu avem nicio problemă cu aceste numiri. Victor Ponta a declarat public că toţi oamenii propuşi de PNL sunt oameni de valoare, că salută numirile, ba chiar în mod special pentru Iohannis se bucură că este propus. Nu contează decât ce spune Victor Ponta în chestiunea aceasta, restul PSD-ului nu mă interesează în această chestiune, pentru că este o problemă între noi, PNL, care avem dreptul la aceste ministere, şi primul ministru. Nu cenzurează PSD sau alţi oameni ce propunem noi. Suntem într-o situaţie simplă din punct de vedere politic, cum se spune gând la gând cu bucurie", a declarat liderul PNL la TVR 1.
Antonescu a mai explicat că propunerea lui Iohannis în Guvern nu reprezintă "o lovitură de imagine", aşa cum se afirmă în presă, ci "o lovitură de conţinut" şi că prin numirea acestuia PNL nu vizează înlăturarea lui Gabriel Oprea sau a altcuiva ci pur si simplu îşi exercită un drept ce nu poate fi negociat.
"PNL are dreptul la un vicepremier, acest viceprim-ministru va fi Klaus Iohannis, asta va presupune o schimbare, nu luăm portofoliul altora, nu avem nicio problemă cu domnul Oprea, nici cu altcineva, schimbăm organigrama. (...) Nu cred că aici este ceva de negociat şi nu cred că primul ministru, singurul care contează în această discuţie, a ridicat vreun semn de întrebare", a declarat Antonescu.
De asemenea, liderul PNL a mai afirmat că preşedintele Traian Băsescu nu are motive să nu semneze decretele de numire ale noilor miniştri.
Reamintim că după ce liberalii şi-au făcut publică intenţia de a îl propulsa pe Iohannis pe posturile de Ministru de Interne şi vicepremier, Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, considerat un apropiat al lui Ponta, a luat poziţie explicând că cererea liberalilor nu poate fi satisfăcută fără schimbarea structurii guvernului şi fără contestarea poziţiei lui Gabriel Oprea - PSD:
"Domnul Johannis, nominalizat de PNL drept viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Interne, nu are cum, în mod concret, să fie viceprim-ministru pe probleme economice şi fiscale, această poziţie aparţinând titularului de la Finanţe. Portofoliul dânsului i-ar permite să fie vicepremier în chestiuni de siguranţă naţională şi ordine publică. Dar această poziţie este deja ocupată de către domnul Gabriel Oprea şi, în mod evident, nu poate fi pusă în discuţie poziţia domniei sale în Guvernul României". De asemenea, Dan Şova a pus în discuţie şi legalitatea numirii lui Iohannis ca ministru câtă vreme acesta deţine şi funcţia de primar şi a mai afirmat că schimbarea structurii Guvernului pentru a putea satisface cererea PNL-ului ar genera o nouă perioadă de instabilitate politică.
Opinia sa a fost împărtăşită şi de purtătorul de cuvânt la PSD-ului, Cătălin Ivan, de purtătorul de cuvânt al Guvernului Mirel Palada şi, bineînţeles, de Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.


Iohannis este un om de încredere al lui Crin Antonescu şi introducerea acestuia în Guvernul Ponta este menită să consolideze poziţia liberalilor la guvernare, după ce Daniel Chiţoiu s-ar fi dovedit fidel mai degrabă intereselor premierului Ponta decât intereselor partidului naţional liberal.  Loredana Diacu
http://epochtimes-romania.com


Ruperea USL, anticipată de declaraţii belicoase. Părţile amână un anunţ tranşant


Între timp, ideea unei eventuale ruperi a USL a fost expusă public şi alimentată de declaraţii publice belicoase, în condiţiile în care poziţiile de negociere ale PSD şi PNL au rămas, practic, aceleaşi.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a intrat, într-o primă fază, în silentio stampa, declaraţiile sale lipsind pentru circa două zile din puzzle-ul politic al momentului, el fiind şi plecat din ţară.

Dragnea şi Iohannis, războiul secunzilor
Războiul mediatic a fost purtat, într-o primă fază, la nivelul eşaloanelor secunde ale PSD şi PNL, Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis, în condiţiile în care unul la Bucureşti, iar celălalt la Sibiu au expus, în declaraţii belicoase, puncte de vedere categorice.
Astfel, Dragnea le-a solicitat liberalilor ca, dacă vor să rupă USL, să o facă mai repede, întrucât Guvernul trebuie să reînceapă să funcţioneze şi să ia decizii importante. Tot Dragnea a spus că PSD poate asigura, din punct de vedere aritmetic, guvernarea alături de UNPR şi PC, fără PNL.
La rândul său, Iohannis a arătat că PNL nu acceptă să fie pus pe picior de egalitate cu PC şi a cerut PSD să aleagă între liberali şi conservatori. Iohannis i-a dat, totodată, replica lui Dragnea privind o guvernare fără PNL, arătând că aceasta ar fi "chinuită", pentru că e "greu la deal cu boii mici".

PSD şi PNL se bat şi în purtători de cuvânt
Lupta declaraţiilor s-a intensificat, ulterior, la nivelul purtătorilor de cuvânt ai PSD şi PNL.
Cristina Pocora a solicitat, în numele PNL, ca social-democraţii să spună clar dacă nu mai doresc existenţa USL şi dacă pentru PSD sunt mai importante în actul de guvernare pretenţiile emise de PC şi Dan Voiculescu.
Pe de altă parte, Cătălin Ivan a replicat, în numele PSD, arătând că social-democraţii nu trebuie să aleagă între PNL şi PC.

Ponta şi Antonescu intră în război deschis
Liderul PSD, Victor Ponta, a intervenit şi el în acest moment al războiului declaraţiilor, însă într-o altă manieră, mesajul său fiind unul pro-USL.
Într-o intervenţie telefonică la o televiziune, Ponta a spus că îşi doreşte continuarea guvernării în forma USL şi că doreşte să aibă o nouă întrevedere cu liderul PNL Crin Antonescu la revenirea acestuia în ţară.
Ponta a spus că va face toate eforturile care ţin de el şi de PSD pentru ca USL să treacă şi de această criză.
Cu toate acestea, liderul PSD a reluat criticile aduse PNL în zilele trecute, arătând că îşi doreşte ca toţi să fie la guvernare, nu doar dimineaţa şi după-amiaza, iar seara "unii" să fie în opoziţie.

Antonescu, primul care dezgroapă securea războiului
Antonescu nu a rămas indiferent, însă, la mesajul dat de Ponta. Liderul liberal a decis să iasă din silentio stampa şi, deşi plecat din ţară, a intervenit telefonic la două televiziuni.
Antonescu a replicat pe un ton agresiv, spunând răspicat că PNL nu va accepta ca USL să se tranforme în "moşia" lui Victor Ponta.
Liderul PNL a vorbit explicit despre ruperea USL, arătând că impunerea altor raporturi politice în interiorul USL decât cele iniţiale poate conduce la rupere.

În concluzie, după două zile, criza din USL pare că se adânceşte, având în vedere şi faptul că discuţiile privind restructurarea Executivului, sistate brusc, nu au fost încă reluate.
În condiţiile în care poziţiile de negociere ale PSD şi PNL au rămas identice, iar o reuniune a conducerii USL nu a fost convocată şi nici nu se întrevede, se poate anticipa o eventuală rupere, chiar dacă cele două părţi, în acest moment, doar vorbesc despre aceasta şi amână deocamdată anunţul.


Antonescu: Dacă cineva crede că PNL va accepta transformarea USL în moşia lui Ponta, se înşală





"Un singur lucru trebuie să fie clar şi pentru Victor Ponta, şi pentru Ilie Sârbu, şi pentru Daniel Constantin, şi pentru toată lumea: PNL a făcut în anumite condiţii şi a cerut votul românilor pentru USL. Dacă cineva crede că PNL, cuminţel aşa, va accepta transformarea USL într-un fel de moşie a lui Victor Ponta sau într-un fel de USD mai mare, se înşală", a spus Antonescu, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
"Ideea de a schimba regulile jocului, de a impune alte raporturi politice în interiorul unei Uniuni care a avut un program şi o structură de organizare foarte clară, pe care le-a respectat până acum, poate să împingă la ruperea Uniunii. Noi nu vrem să rupem Uniunea, noi am făcut nişte propuneri în limitele înţelegerii iniţiale, pe locurile noastre", a mai declarat Antonescu.
El a menţionat că premierul a spus despre cei nominalizaţi recent de PNL în Guvern că sunt "foarte buni, că sunt în regulă".
"De aceea impasul din acest moment ţine de încercarea domnului Ponta de a impune o altă structură a Guvernului, cu alt număr de vicepremieri, cu alte raporturi de forţă, ceea ce sigur că pentru noi nu este acceptabil", a mai declarat liderul PNL.



Liviu Dragnea: Dacă liberalii vor să plece de la guvernare, să plece mai repede


Preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, a fost întrebat, dacă el crede că se va rupe USL, în contextul neînţelegerilor dintre PSD şi PNL privind restructurarea Guvernului.
„Eu sper să nu (se rupă - n.r), dar nici nu mai putem continua foarte mult aşa. Deci, asta nu este o funcţionare a unei coaliţii politice şi a unei alianţe politice care să asigure coerenţă guvernamentală”, a subliniat vicepremierul.
El a precizat că social-democraţii speră ca liberalii, pe care i-a numit „vechi camarazi”, să accepte propunerea avansată de premierul Ponta privind cele patru posturi de vicepremier, pentru că este una funcţională, care să dă coerenţă actului de guvernare.
„Noi sperăm ca şi colegii noştri din PNL, vechii noştri camarazi, să accepte această propunere funcţională a Guvernului”, a mai spus Liviu Dragnea.
Întrebat dacă refuzul PNL de a accepta patru vicepremieri ar putea pregăti o mişcare mai drastică a PNL-ului, precum ieşirea de la guvernare, Liviu Dragnea a răspuns: „N-am impresia asta dar dacă au de gând să o facă să o facă mai repede. Nu putem să o lungim la nesfârşit. Noi dorim să nu iasă din USL”.
„Am funcţionat bine în Guvern în această formulă politică, dar se pare că, din cauza asta, unii de la PNL sunt pedepsiţi”, a mai spus vicepremierul.   http://www.digi24.ro/



Incepe razboiul in Parlament. 
Marea miza: Suspendarea lui Traian Basescu ​ 

Rasturnarea majoritatii parlamentare si suspendarea presedintelui, schimbarea legii electorale, modificarea Constitutiei, motiuni de cenzura si adoptarea Codului Muncii sunt principalele episoade ale razboiului dintre putere si opozitie anuntate pentru sesiunea Parlamentului care incepe la 1 februarie. Cu un an inaintea alegerilor generale, partidele vor avea ca prioritate sa-si asigure prin orice mijloace victoria, atat la locale cat si la parlamentare. "Dupa infiintarea Aliantei, obiectivul noastru va fi motiunea de cenzura si schimbarea majoritatii parlamentare. Nu am stabilit inca strategia in acest sens, dar mizam pe faptul ca, odata coalizata opozitia, vom veni cu un proiect comun si cu solutii la guvernarea Boc", a declarat Victor Ponta pentru HotNews.ro

Debut cu scandal pe functii. La inceputul fiecarei sesiuni parlamentare, liderii de grup renegociaza functiile din structurile de conducere: Birourile Permanente si Comisiile de specialitate. In urma deciziei Curtii Constitutionale, care a recunoscut dreptul independentilor de a se constitui in grupuri, uneperistii lui Gabriel Oprea vor solicita locuri in forurile de conducere ale Camerei si Senatului.

Invocand algoritmul politic, cu sustinerea PDL si UDMR, independentii vor cere cate un post de vicepresedinte in Biroul Camerei Deputatilor si respectiv cel al Senatului. 

Miza este importanta. Prin introducerea independentilor in structurile de conducere ale Camerelor Parlamentului, coalita ar putea obtine majoritatea de decizie in aceste foruri. PSD, PNL si PC refuza sa le recunoasca dreptul independentilor de a fi inclusi in structurile de conducere ale Parlamentului pe motiv ca este vorba de un partid care n-a intrat in Parlament in urma alegerilor din 2008, ci s-a format in urma tradarilor din PSD.

Rasturnarea majoritatii, prioritatea PSD-PNL-PC. Surse din interiorul PSD si PNL au declarat pentru HotNews.ro ca obiectivul principal va fi racolarea parlamentarilor din PDL si UNPR si ca se vor purta negocieri intense pentru strangerea de voturi in favoarea motiunii de cenzura.

Cele trei partide de opozitie au anuntat deja ca vor depune o motiune de cenzura in primavara. Victor Ponta a declarat pentru HotNews.ro ca, in sesiunea legislativa care incepe la 1 februarie, prioritatea aliantei PSD-ACD va fi schimbarea majoritatii parlamentare.

"Dupa infiintarea Aliantei, obiectivul noastru va fi motiunea de cenzura si schimbarea majoritatii parlamentare. Nu am stabilit inca strategia in acest sens, dar mizam pe faptul ca, odata coalizata opozitia, vom veni cu un proiect comun si cu solutii la guvernarea Boc. Data trecuta, parlamentarii au declarat ca nu au votat pentru ca nu a existat un proiect politic. La viitoarea motiune de cenzura vom avea o alternativa la Guvernul Boc"
, a declarat Ponta.

Daca PSD-PNL-PC reusesc sa dezbine Colitia si motiunea trece, pun in aplicare pasul urmator care prevede nominalizarea unui premier al Opozitiei. In cazul in care presedintele Traian Basescu va refuza numirea, PSD-PNL-PC ameninta ca vor demara procedura de suspendare a presedintelui.
  • Adrian Nastase: "Daca PSD-ACD va obtine majoritatea in parlament, ne putem gandi si la suspendarea presedintelui deoarece Traian Basescu nu poate sa colaboreze cu cineva. Nu cred ca el este in stare sa inteleaga ce inseamna coabitare, nu cred ca acest cuvant l-a folosit vreodata sau i-a inteles vreodata sensul."  Sursa: Agerpres, 22 ianuarie
  • Victor Ponta: "Oamenii ne-au intrebat daca putem sa ne dam mana sa facem un proiect comun, sa-i schimbam pe Basescu si Boc si sa recladim impreuna Romania. Iar raspunsul a fost da. Preocuparea celor din PSD si din PNL este de a stabili ce anume ne uneste, agenda comuna care inseamna in primul rand o revenire la o stare de legalitate, o revenire la respectarea drepturilor fundamentale, o relansare economica, o regarantare a drepturilor sociale". Sursa: Agerpres, 24 ianuarie.  
Teoretic, odata cu infiintarea Aliantei PSD-PNL-PC nu se va schimba nimic in majoritatea parlamentara. Cele trei partide politice nu au numarul necesar de mandate (236) pentru a trece motiunea de cenzura. Pentru succesul motiunii, Coalitia ar avea nevoie de minim 22 de parlamentari, in prezent numarand 214 parlamentari.

Negocierile pentru obtinerea sprijinului se vor deschide odata cu inceperea sesiunii parlamentare. Opozitia are trei variante.
  • Prima varianta ar fi atragerea reprezentantilor UDMR pentru a vota in favoarea motiunii de cenzura. Asta ar implica ca UDMR sa paraseasca guvernarea.
  • A doua varianta ar fi cooptarea reprezentantilor minoritatilor nationale altele decat cea maghiara, care au 17 mandate de parlamentari (dupa moartea deputatei Liana Dumitrescu) si racolarea parlamentarilor neafiliati la un grup. Cele 17 mandate ale minoritatilor cu inca sase ale parlamentarilor independenti ar forma o majoritate fragila pentru adoptarea motiunii de cenzura. 
  • Cea de-a treia varianta ar fi negocierea cu parlamentari nemultumiti din PDL si UNPR. Avand in vedere esecul inregistrat la ultima motiune de cenzura, cand s-a negociat cu parlamentari din arcul guvernamental care, in final, s-au razgandit. Varianta este cotata cu mici sanse de reusita.
UDMR isi negociaza dur ramanerea la guvernare. Constienti de presiunea PSD si a PNL, PDL va incerca sa consolideze fidelitatea partenerilor de guvernare UDMR, UNPR si minoritati. In februarie, UDMR va avea alegeri interne, iar candidatul la sefia partidului cu cele mai mari sanse este Kelemen Hunor.

De rezultatul alegerilor din UDMR depinde si fragilul echilibru al balantei putere-opozitie, Kelemen Hunor fiind curtat intens de catre opozitie. UDMR a emis pretentii catre partenerii de guvernare cerand semnarea, pana la sfarsitul lunii februarie, a unui protocol de colaborare pe legea privind statutul minoritatilor si cea referitoare la regiunile de dezvoltare.
  • "Trebuie sa recunoastem, cel putin la legea pentru minoritati nu s-a facut un pas de anul trecut, deci suntem nemultumiti. Ne referim la prioritatile care ne stau in fata in urmatoarea perioada, pana la alegeri - legea minoritatilor sau legea regiunilor de dezvoltare. Vom stabili termene clare. Acest lucru va trebui finalizat, dupa parerea mea, pana cel tarziu sfarsitul lunii februarie", a declarat vicepresedintele Executiv al Uniunii, Laslo Borbely, citat de Realitatea Tv.
Statutul minoritatilor este blocat in Parlament de sase ani, iar UDMR doreste garantii pentru sustinerea acestuia. De asemenea UDMR are depus in Parlament un proiect de lege controversat  privind regionalizarea care printre altele prevede gruparea judetelor Mures, Harghita si Covasna - Tinutul Secuiesc - intr-o singura regiune de dezvoltare.

Surse din interiorul PDL au declarat pentru HotNews.ro ca democrat-liberalii se bazeaza pe UNPR din cauza relatiei proaste pe care o au cu PSD. PDL mizeaza pe sustinerea unperistilor si din perspectiva apropierii alegerilor din 2012, deoarece UNPR va avea nevoie de accesul la resurse si fonduri.

Aceleasi surse sustin ca nu vor exista tradari din partea reprezentantilor minoritatilor, deoarece asociatiile etnice pe care le reprezinta sunt finantate prin bugetul de stat. In cazul in care motiunea ar suferi un esec, parlamentarii minoritatilor risca sa ramana fara finantare.

Schimbarea legii electorale este alta batalie care va incepe in Parlament, cu o miza politica majora. Puterea are ca prioritati introducerea votului prin corespondenta pentru romanii din strainatate, eliminarea primariilor de sector ale Capitalei, modificarea alegerii primarilor printr-un singur tur de scrutin si introducerea votului mixt pentru alegerile parlamentare.

PSD, PNL si PC au anuntat deja ca se vor opune in Parlament proiectelor de lege care vizeaza introducerea votului prin corespondenta si eliminarii primariilor de sector. Presedintele PSD, Victor Ponta a amenintat ca partidul sau nu va participa la alegeri daca guvernul va adopta votul prin corespondenta pe care il considera un "sistem de fraudare a votului din strainatate".

Si liberalii critica votul prin corespondenta. Vicepresedintele Victor Paul Dobre a catalogat proiectul "o absurditate legislativa", deoarece nici nu se stie cati romani sunt peste granita si nu se pot organiza conditii diferite de vot pentru romani, in functie de tara in care traiesc.

PDL intentioneaza sa modifice legea alegerilor locale astfel incat primarii sa fie alesi printr-un singur tur de scrutin, castigatorul fiind cel care  a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate. Miza acestei modificari este faptul ca democrat-liberalii pot sa-si mentina actualii primari si la alegerile din 2012.

Prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu a anuntat, saptamana trecuta, ca PDL si UDMR vor modificarea legii electorale si vizeaza alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin. ”Printre modificari se numara alegerea primarului din primul tur. De asemenea, e si o propunere ca primarul sa faca parte din consiliu, sa conduca sedintele de consiliu. In aceste conditii, evident, va trebui sa gasim o formula ori de diminuare a numarului consilierilor cu unu, pentru ca intrarea primarului in cadrul consiliului local va duce la un numar paritar in cadrul consiliului fata de numarul existent”, a explicat Videanu.

Pasul al doilea al modificarii legii electorale este schimbarea modalitatii de vot la alegerile parlamentare. Surse din interiroul PDL au declarat pentru HotNews.ro ca democrat-liberalii pledeaza pentru introducerea unui sistem mixt in alegerile parlamentare, mai exact o parte vot uninominal cu compensare pe lista de partid.

Modificarea legii electorale va fi un prim test si pentru anuntata Alianta PSD-ACD. PSD este direct interesat sa sustina alegerea primarilor printr-un singur tur de scrutin si de introducerea unui sistem mixt de alegere a parlamentarilor. Surse social-democrate sustin ca modificarea le-ar favoriza direct primarii pe care ii au si o vor sustine neoficial in plan legislativ. La fel ca PDL, social-democratii detin mai multe primarii resedinte de judet.

De altfel, PDL si PSD sunt coautori la o propunere legislativa depusa in Parlament, care modifica articolul 97 din Legea nr 267/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale. Conform proiectului de lege, alineatul doi al articolului 97 ar urma sa stipuleze ca "este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in primul tur de scrutin.”

In schimb, PNL pledeaza pentru vot uninominal, atat la alegerile locale cat si cele parlamentare fiind dezavantajati de sistemul mixt. Fostul lider PNL Calin Popescu Tariceanu a atras atentia liberalilor ca o decizie privind incheierea unei aliante politice sau chiar electorale cu PSD trebuie sa tina cont de viitoarea forma a Legii electorale, care, in opinia sa, va fi modificata de PDL in propriul avantaj.
  • "Eu cred ca PD-ul, care are in momentul de fata o majoritate, va incerca cu orice risc si cu toate puterile sa modifice Legea electorala actuala, pentru a se proteja la viitoarele alegeri. Noi trebuie sa fim intr-o oarecare asteptare, sa nu ne pripim, pentru ca o decizie intr-un sens sau altul in ceea ce priveste o apropiere mai mare cu PSD-ul trebuie decisa numai in functie de viitoarea configuratie a Legii electorale", a explicat Tariceanu citat de Mediafax.
Presedintele PNL Bucuresti, Andrei Chiliman s-a declarat impotriva alegerii primarilor intr-un singur tur de scrutin precizand ca astfel de lege ar fi antidemocratica si scade legitimitatea primarului ales. PSD a evitat sa raspunda daca sustine aceasta varianta, Victor Ponta replicand ca "o lege trebuie sa aiba in vedere ce vor oamenii, nu un singur edil".

La o dezbatere despre sistemul de vot privind alegerile parlamentare initiata de Pro Democratia in noiembrie 2010, PDL, PSD si UDMR au pledat pentru sistemul mixt de vot, in timp ce PNL a sustinut votul uninominal pur in doua tururi de scrutin.

PDL si PSD sunt direct interesati de sistemul mixt de alegere a parlamentarilor pentru a-si mentine garda veche in Parlament. In schimb, PNL pledeaza pentru votul uninominal pur si asta pentru ca liberalii candidati nu vor reusi sa se claseze pe primul loc ca numar de voturi in colegii,  riscand sa nu mai obtina numarul de mandate parlamentare pe care il au in prezent.

Revizuirea Constitutiei este un alt punct pe agenda parlamentara, dar cu slabe sanse de reusita intrucat modificarea legii fundamentale are nevoie de o majoritate de 2/3 din Parlament. Actuala putere PDL, UDMR, UNPR si Minoritatile detine o majoritate simpla (249) in Parlament, nu doua treimi (314) asa cum cere Constitutia. Reprezentantii Opozitiei PSD, PNL, PC au 214 mandate. Miza modificarii Constitutiei atat pentru Putere cat si pentru Opozitie este modificarea articolului care stipuleaza suspendarea presedintelui.

In aprilie 2010, Guvernul a redactat un proiect de revizuire a Constitutiei pentru trecerea la Parlament unicameral, care se va numi Camera Reprezentantilor, si limitarea numarului de parlamentari la maxim 300. Totodata, proiectul are o modificare care prevede ca presedintele poate fi suspendat cu votul majoritatii membrilor dar, daca prin avizul Curtii Constitutionale se constata ca presedintele nu a savarsit fapte prin care a incalcat grav Constitutia sau legile, procedura de suspendare se va opri.

De partea cealalta, PSD si PNL pregatesc un nou proiect pentru revizuirea Constitutiei care are ca scop inlesnirea suspendarii presedintelui. Opozitia mizeaza pe faptul ca in 2012 vor ajunge la guvernare si au nevoie de parghii constitutionale pentru a-l suspenda pe seful statului. Astfel, Nastase a declarat public ca viitoarea Constitutie trebuie sa oblige presedintele sa nominalizeze premierul din randul partidelor parlamentare care au cele mai multe voturi.
  • Adrian Nastase, 22 ianuarie: "Acum in Constitutie o sa punem foarte clar ca, daca un partid castiga foarte clar, el pune candidatul, iar daca nu avem o astfel de situatie, atunci partidul care obtine cel mai mare numar de voturi in parlament, el stabileste candidatul. Dar dupa ce l-am auzit pe Lazaroiu spunand ca, si intr-o astfel de situatie, Traian Basescu stabileste cine din partid sa fie candidat, deci nu partidul sau alianta va decide cine sa fie candidatul de prim-ministru si pune Basescu pe prietenul lui din partid. Asa ca va trebui sa clarificam si chestia asta. Noi facem proiectul asta de revizuire, ca sa inteleaga Traian Basescu ce scrie in Constitutie". Sursa: Agerpres, 22 ianuarie.
O alta batalie politica va fi adoptarea noului Cod al Muncii, care promite lupte politice dure in Parlament. Guvernul intentioneaza sa vina in Parlament cu un nou Cod al Muncii, fapt care a generat din start protestul Opozitiei. Desi Executivul nu a finalizat dezbaterile pe Codul Muncii, PSD si PNL ameninta ca se vor opune la nivel legislativ cu toate fortele pentru ca Puterea doreste favorizarea angajatorului si transformarea angajatului din mediu privat in sclav.

Victor Ponta, 26 ianuarie, Mediafax: "Aceasta modificare nu este ceruta de nimeni, este o intentie a Guvernului de a lovi in angajati, de a reconfigura situatia salariatului din Romania si de a o aduce la situatia secolului 19, unde angajatul este la picioarele angajatorului, este practic sclavul lui. 

de Luminita Pirvu     http://www.hotnews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu