joi, 3 ianuarie 2013

A plecat dintre noi Sergiu Nicolaescu

 Regizorul avea 82 de ani




 Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit joi dimineata, la varsta de 82 de ani, in urma unor complicatii cardiace si pulmonare severe, potrivit televiziunilor de stiri si Evenimentul Zilei, care citeaza surse apropiate regizorului. Cauza decesului a fost Sergiu Nicolaescu a fost operat de peritonita, in 28 decembrie, la Spitalul Elias din Capitala, "in contextul afectiunii digestive cronice benigne cunoscute", interventia chirurgicala decurgand fara incidente, a anuntat unitatea sanitara.

Sergiu Nicolaescu (iunie 2012)
Sergiu Nicolaescu (iunie 2012)  Foto: Agerpres
Joi, 3 ianuarie 2013, 9:25 

Actorul si regizorul Sergiu Nicolaescu a murit, joi dimineata, la ora 08.20, la varsta de 82 de ani. 
Informatia a fost confirmata printr-un comunicat de presa al Spitalului Elias, in care se afirma ca a fost vorba de "complicatii cardiace si pulmonare severe". 

Sergiu Nicolaescu fusese internat la Spitalul de Urgenta Elias din data de 27 decembrie pentru o afectiune digestiva cronica. Ulterior medicii i-au diagnosticat cu totul o alta boala.

El a fost operat laparoscopic in data de 28 decembrie. 

Cu o saptamana inainte de internare, Nicolaescu a cazut in timp ce se indrepta spre garajul sau, el suferind un traumatism toracic, cateva coaste fiindu-i fisurate.

Sergiu Nicolaescu ramane la terapie intensiva

Miercuri, reprezentantii Spitalului Elias au anuntat ca regizorul Sergiu Nicolaescu ramane internat la terapie intensiva, evolutia postoperatorie fiind usor favorabila, in concordanta cu suferintele preexistente si cu varsta pacientului.

Adio in Parlament

In decembrie, Nicolaescu a sustinut un discurs impresionant in Parlament, luandu-si la revedere de la colegii parlamentari. Acesta a afirmat ca se retrage din politica pentru a se dedica profesiei de regizor, precizand ca mai are putin de trait.

"Vreau sa va multumesc pentru acesti patru ani minunati pe care i-am petrecut impreuna, in care dumneavoastra mi-ati daruit stima si consideratie, simtaminte pe care si eu vi le datorez.

Mai am putini ani de trait si mi-am dorit sa-i termin in profesia mea, pentru acest lucru nu am participat la alegeri. Vreau sa va spun un sincer 'La revedere!' si vreau sa va spun in acelasi timp 'La multi ani!' si Sarbatori fericite", a spus Sergiu Nicolaescu.

Reactii

Mircea Diaconu a declarat, la Digi 24, ca "leg cele doua intamplari, internarea si apoi discursul din Parlament, si ma ingrozesc. Sergiu Nicolaescu a ramas in istorie si vom vorbi multi ani de acum inainte despre filmele sale". 

Alexandru Arsinel si-a exprimat durerea si a subliniat ca "Sergiu Nicolaescu si-a dedicat intreaga viata filmului si apoi politicii. Un neastamparat, un om care n-a putut sa stea locului niciodata. Este o veste extrem de trista". 

Sergiu Nicolaescu a murit: Tristete si regrete din partea fostilor colegi

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a declarat, la randul sau, la Romania TV, ca "a fost un moment trist pentru el, cand si-a luat la revedere in Senat, pentru ca a avut si un accident atunci, dar era inca un om plin de viata, activ, el a realizat cateva filme apreciate de public. Lumea mergea la filmele lui Sergiu Nicolaescu, datorita abordarilor sociale. El a fost cel mai prolific realizator de filme. Este o mare tristete si o mare pierdere pentru cinematografie si pentru populatie. La Revolutie a participat activ si atunci ne-am apropiat cel mai mult".

Actorul Sebastian Papaiani si-a exprimat tristetea, tot la Romania TV: "El ne lasa toata bogatia de filme pe care le-a facut. A fost o vana puternica a cinematografiei romanesti. Era un om civilizat si stia sa faca o distributie buna in filmele sale".

Ion Besoiu isi aminteste de "Nemuritorii", unul dintre filmele de referinta facut de Nicolaescu: "A fost un regizor remarcabil, cu care am facut cateva filme de exceptie si ma gandesc doar la un exemplu, 'Nemuritorii', iar el este unul din cei care merita un fotoliu de onoare in Panteonul realizatorilor de film. Era un exemplu pentru cinematografie. Regret profund ca nu mai este printre noi". 


Vezi și 

  1. Schema de tratament pentru Covid-19

  2. În medie, perioade necesară

  3. dezvoltării unui vaccin este de 12-15 ani ?

  4. Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor

  5. Scara de valori a societății romanești 

  6. Europa privită din viitor

  7. Hrana vie

  8. Planurile in derulare sunt o munca in progres 

  9. Destinatii uimitoare pe glob

  10. Miracolul japonez- Drum

  11. reconstruit în patru zile

  12. Primarul care nu frură

  13. Duda a pus mâna pe Casa

  14. Regală

  15. Nu poti multiplica bogatia

  16. divizand-o !  

  17. Evolutia Laptop - Cântărea

  18. 5,44 kg

  19. O Nouă Republică

  20. A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

  21. În vremea monarhiei, Țaranii romani reprezentau 90% 

  22. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

  23. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

  24. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

  25. Fii propriul tău nutriționist

  26. Maya ramane o civilizatie misterioasa

  27. Slăbești daca esti motivat

  28. Serbet de ciocolata

  29. Set medical Covid necesar acasă

  30. Medicament retras - folosit în diabet

  31. Brexit-ul - Spaima Europei

  32. Virusul Misterios

  33. Inamicul numărul unu al

  34. acumulatorilor 

  35. Sistemele solare - apă caldă

  36. Economisirea energiei electrice

  37.  Hoțul de cărți

  38. Aparitia starii de insolventa

  39. TRUMP ESTE PRESEDINTE

  40. Microbii din organismul uman

  41. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.   

  42. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

  43. Masca ce omoară virusul    

  44.  O veste de Covid  

  45. Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil  

  46. Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea 

  47. Îndulcitorul care scade glicemia


Cine a fost Sergiu Nicolaescu

Sergiu Nicolaescu s-a nascut la Targu Jiu, pe 13 aprilie 1930. 

La 5 ani a parasit Tg-Jiu, familia stabilindu-si resedinta la Timisoara. Acesta este de fapt orasul copilariei lui. De mic copil i-au placut filmele si isi dorea sa joace in ele.

A absolvit Universitatea Politehnica Bucuresti ca inginer mecanic.

La doi ani de la absolvirea Politehnicii, i s-a propus un post de director tehnic la un I.A.S de langa Bucuresti, devenit mai tarziu Gospodaria partidului. Intamplarea a facut sa se intalneasca cu un coleg din Politehnica, repartizat in Cinematografie si astfel ajunge sa aiba legatura cu acest domeniu.

In 1962 joaca in "Memoria Trandafirului" multumita lui George Macovescu si Mihnea Gheorghiu. Succesul acestui film a fost neasteptat, si s-a difuzat la Paris, de Craciun.

A jucat in zeci de filme si a regizat tot atatea, fiind unul dintre cei mai importanti regizori si actori ai Romaniei.

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu cuprinde peste 60 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt "Dacii" (1966), "Mihai Viteazul" (1970), "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte" (1971), "Cu mainile curate" (1972), "Osanda" (1976), "Ultima noapte de dragoste", "Nea Marin miliardar" (1979), "Ciuleandra" (1985), "Mircea" (1989), "Coroana de foc" (1990), "Triunghiul mortii" (1999), "Orient Express" (2004), "15" (2005), "Supravietuitorul" (2008), film pentru care a obtinut cel mai mare credit, de 1,8 milioane de lei, la concursul Centrului National al Cinematografiei, in 2006.

In ianuarie 2010, Mihai Viteazul, filmul lui Sergiu Nicolaescu aparut in 1970, ocupa a treia pozitie intr-un clasament realizat de Internet Movie Data Base la categoria "Filme istorice".

Medicii vor face precizari oficiale la ora 12.00

Miercuri, reprezentantii Spitalului Elias precizasera ca regizorul roman ramane internat la terapie intensiva, evolutia postoperatorie fiind usor favorabila, in concordanta cu suferintele preexistente si cu varsta pacientului.

Regizorul a fost operat pe cale laparoscopica, de catre echipa chirurgicala a Spitalului Elias.

"Interventia chirurgicala a fost impusa de evolutia clinica din ultimele 24 de ore, in contextul afectiunii digestive cronice benigne cunoscute", s-a aratat intr-un comunicat de presa al Spitalului Elias.

Potrivit reprezentantilor Spitalului Elias, peritonita localizata cu punct de plecare apendicular a fost descoperita intraoperator si a fost rezolvata laparoscopic.

"Interventia chirurgicala a decurs fara incidente, pacientul fiind transferat in compartimentul postoperator pentru continuarea ingrijirilor", au mai precizat reprezentantii spitalului.

Reprezentantii spitalului anuntasera, cu o zi inainte de operatie, ca regizorul a fost internat in 26 decembrie, pentru o afectiune digestiva cronica cunoscuta, si urmeaza tratamentul medicamentos corespunzator.

Cu o saptamana inainte de internare, Nicolaescu a cazut in timp ce se indrepta spre garajul sau, el suferind un traumatism toracic, respectiv i s-au fisurat cateva coaste.

In 12 decembrie 2012, senatorul PSD Sergiu Nicolaescu le adresa multumiri colegilor din Senat pentru perioada petrecuta impreuna, precizand ca nu a mai candidat pentru un nou mandat deoarece mai are putini ani de trait pe care vrea sa-i termine in profesia sa.

"Vreau sa va multumesc pentru acesti patru ani minunati pe care i-am petrecut impreuna, in care dumneavoastra mi-ati daruit stima si consideratie, simtaminte pe care si eu vi le datorez. Mai am putini ani de trait si mi-am dorit sa-i termin in profesia mea, pentru acest lucru nu am participat la alegeri. Vreau sa va spun un sincer 'La revedere!' si vreau sa va spun in acelasi timp ᅡLa multi ani!ᅡ si sarbatori fericite", spunea Nicolaescu de la tribuna Senatului, in ultima sedinta a actualei legislaturi, fiind aplaudat de cei prezenti.

Sergiu Nicolaescu s-a nascut la Targu Jiu, dar la varsta de cinci ani, parintii sai au parasit orasul si s-au stabilit la Timisoara. Sergiu Nicolaescu a absolvit Universitatea Politehnica Bucuresti ca inginer mecanic,iar dupa absolvire a inceput sa lucreze la filmari combinate in cadrul Studioul cinematografic Alexandru Sahia, specializat in filme documentare si jurnale de actualitati, potrivit Wikipedia.

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu - regizor, actor de film, scenarist si producator de film - cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte" (1971), "Cu mainile curate" (1972), "Osanda" (1976), "Ultima noapte de dragoste", "Nea Marin miliardar" (1979), "Ciuleandra" (1985), "Mircea" (1989), "Coroana de foc" (1990), "Triunghiul mortii" (1999), "Orient Express" (2004), "15" (2005), "Supravietuitorul" (2008), noteaza Mediafax.

Daca filmul "Orient Express" a fost cea mai vizionata premiera romaneasca a anului 2004, probabil ca cea mai impresionanta productie semnata de regizorul Sergiu Nicolaescu a fost "Mihai Viteazul" (1979), cu Amza Pellea in rolul principal - creatie de referinta in istoria filmului romanesc.

Printre cele mai recente filme ale sale se numara "Ultimul corupt", lansat la inceputul acestui an si care este o continuare a lungmetrajului "Poker" (2010).

Sergiu Nicolaescu a fost ales pentru prima data parlamentar in 1990, pe listele FSN, iar in actuala legislatura a incheiat al cincilea mandat in Parlament. Singura legislatura in care nu a fost parlamentar a fost cea din 2004-2008. Nicolaescu a fost membru al Comisiilor de cultura din Senat in fiecare legislatura si a detinut presedintia comisiei in actuala legislatura. El s-a numarat, totodata, printre cei care au luat parte la Revolutia din 1989.








 I.R.     HotNews.ro
Sursa   http://www.hotnews.ro/stiri-film-13931070-murit-sergiu-nicolaescu.htm


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu