sâmbătă, 13 aprilie 2013

Guvernul adopta tacit o hotărâre care va scumpi energia electrica

In perioada de criza , este o inabilitate politică sa produci scumpiri prin ordonante de urgenta ! guvernul USL , 
noi credeam ca Guvernul vine in sprijinul si in teresul cetatenilor  , nu impotriva acestora
Cu ce se deosebeste guvernul ponta de celelalte guverne ticalosite ?



Energia va costa mai mult. Guvernul a adoptat, fără să supună dezbaterii, o hotărâre controversată .
Guvernul a adoptat o hotărâre care va duce la scumpirea energiei electrice.
Companiile de stat pe cărbune sunt favorizate

Pretul gazelor pentru populatie si termocentrale nu va creste pana la 31 martie 2013

Pretul gazelor pentru populatie si termocentrale nu va creste pana la 31 martie 2013


Consumatorii casnici si termocentralele care livreaza caldura populatiei vor consuma un cos special de gaze pana la 31 martie 2013, astfel incat pretul final sa nu fie modficat, potrivit unui proiect initiat de Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinata consumului populatiei, structura amestecului de gaze naturale se stabileste de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), astfel incat sa se asigure, pana la data de 31 martie 2013, mentinerea nemodificata a valorii sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale furnizate in regim reglementat acestor categorii de consumatori, avuta in vedere la aprobarea preturilor finale reglementate in vigoare la data prezentului ordin", se arata in propunerea de modificare a unui ordin aprobat vara trecuta.
Pana in iulie 2011, toti consumatorii din Romania consumau acelasi cos de gaz de import si din productia interna.
De la 1 iulie 2011, Guvernul a aprobat separarea cosurilor de gaze, astfel incat populatia si termocentralele sa primeasca mai mult gaz de productie interna, iar pretul final sa nu creasca.
In acest moment, pretul gazelor de productie interna este de circa 140 de dolari pe mia de metri cubi, in timp ce resursele de import costa peste 550 de dolari.
In ordonanta de urgenta adoptata vara trecuta privind separarea cosurilor, se prevedea faptul ca acest lucru va fi in vigoare pana la 31 martie 2012, urmand ca ANRE sa decida ce se intampla mai departe.
Practic, noua propunere a ANRE prelungeste aceasta masura cu inca un an, prin urmare preturile platite de populatie si de termocentrale la gaze nu se vor modifica pana la 31 martie 2013.
Într-o tăcere totală și cam pe sub masă, Guvernul a dat un electroșoc pieței energiei, șoc care se va simți până în facturile consumatorilor. Printr-o măsură pur administrativă se va ajunge la scumpirea curentului cu 5%, la prima vedere. Printr-o ordonanță, guvernul a impus ca energia produsă de marile termocentrale deținute de stat să aibă prioritate în fața altor producători.
Asta înseamnă că e musai ca energia lor, de două mai scumpă decât cea hidro, să ajungă la consumatori, cu tot cu costul său uriaș.

Complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, care produc cea mai scumpă energie din sistem, sunt favorizate printre ceilalţi producători. Hotărârea guvernului obligă ca ceea ce produc cele două companii să fie preluat cu prioritate în sistem. Energia din termocentrale are un cost dublu faţă de Hidroelectrica şi, implicit, pe bursa de energie şi la consumatorul final va ajunge curent electric cu o valoare mai mare.
Cu siguranță, furnizorii vor prelua aceste costuri ale unei energii foarte scumpe. Atunci, efectul va fi și asupra populației”, a confirmat Silvia Vlăsceanu, director al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi.
Punând în piață prioritar energie care este mai scumpă, fiind ineficientă, asta se traduce în prețuri mai mari la consumatori. Efectul este pe termen lung și este o încercare de subvenționare cu încă doi ani a acestor centrale ineficiente”, explică Otilia Nuțu, expert în energie.
Efectele
În măruntaiele Hotărârii de Guvern se ascunde de fapt o formă de ajutor pentru doi coloși energetici de stat. Piața este dată peste cap chiar într-o perioadă în care ea trebuie să se liberalizeze.
Un alt efect va fi că investitorii se vor feri să mai intre pe o piață în care statul își ajută cu subvenții mascate propriile companii.
Motivația adoptării acestei Hotărâri de Guvern nu e menținerea siguranței sistemului, ci a siguranței, a liniștii sociale pentru următorii doi ani de zile”, spune Silvia Vlăsceanu.
Anul acesta, factura la energia electrică s-ar putea scumpi oricum cu încă 10 procente din cauza certificatelor verzi și a liberalizarii pieței, estimează analiștii.
Digi24 Publicat: 08-04-2013 22:52 http://www.digi24.ro/stire/Energia-va-costa-mai-mult-Guvernul-a-adoptat-fara-sa-supuna-dezbaterii-o-hotarare-controversata_94174


Ioan Niculae: Ponta a dat o Hotarare de Guvern prin care pretul gazului va CRESTE cu 160%

Omul de afaceri Ioan Niculae a vorbit la JOCURI DE PUTERE despre faptul ca Guvernul Romaniei favorizeaza firmele straine. El a aratat cum strainii primesc gaze mai ieftine.
"Hotararea de Guvern a aparut in ianuarie 2013, acum doua luni. Noi am aflat pe la inceputul lunii martie. Nu am stiut de ea. Ne-am trezit brusc ca a crescut pretul la gaz. Am crezut ca e o nebunie a celor doi producatori, Hotararea ii obliga pe cei doi furnizori de gaze, Petrom si Romgaz, ca in fiecare luna sa creasca pretul la gaze. Este aberant. Din ianuarie pana acum, gazele interne au crescut cu 21%", a declarat Niculae.
Omul de afaceri a aratat ca in aceste conditii pretul la gaz va ajunge, intr-un an de zile, la o crestere de 160%.
"Daca crestem gazul romanesc cu 160%, de la 484 de lei la 1261 de lei, intr-un an de zile, nu mai exista nimic in Romania, bate vantul peste tot. Ne trebuie un cimitir. Exista un interes major ca, omorand aceste industrii, consumul Romaniei sa fie la nivel sau chiar mai jos decat productia Romaniei si gazul sa se exporte", a spus Niculae la realitatea.net



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu