Traian Băsescu ATACĂ DUR UDMR. Un ministru blochează legea Sănătăţii la presiunea baronilor din sistem
Traian Băsescu ATACĂ DUR UDMR. Un ministru blochează legea Sănătăţii la presiunea baronilor din sistem
Traian Băsescu a fost astăzi invitat la Radio România Actualităţi, în cadrul emisiunii "Actualitatea în Dezbatere" unde a anunţat că negociază ca prevederile Acordului European să fie înscrise în Constituţie până în 2015 şi nu până la finele anului viitor. De asemenea, preşedintele a declarat că în luna martie se va decide dacă România va contribui la fondul de 50 de miliarde al statelor din zona non-euro. Traian Băsescu a atacat dur UDMR criticând Uniunea pentru faptul că s-a opus noii legi a Sănătăţii şi proiectului de reorganizare administrativă.
Acordul de guvernanţă fiscală al UE
- România a comunicat şi în scris adeziunea pentru acest Acord. Numele acestui Acord este Acord interguvernamental pentru Uniunea Economică consolidată. Nu mai vorbim de o uniune fiscală, Uniunea nu este pregătită pentru acest lucru. Esenţa este respectarea parametrilor de la Maastricht, deci nimic nou sub soare. Aceasta este marea miză este Acordului, respectarea a ceea ce s-a agreat din 1992 cu mecanisme de impunere pentru toate statele. Este foarte bine. Nu avem de ce să ne considerăm nişte inferiori în UE, cei care ne dau lecţii în multe privinţe, nu respectă acordurile UE. Aceste Acorduri se fac pentru vechile state ale UE.
- Vom avem o echipă de trei oameni care vor negocia. Negocierile acordului le va duce Guvernul. Dacă aş fi întrebat aş recomanda ca şeful echipei să fie ori domnul Orban, ori domnul Aurescu, trebuie să avem o echipă puternică.
- 50 miliarde va fi contribuţia statelor din zona non-euro, 150 a celor din zona euro. Statele din zona non-euro care au un acord cu Fondul să nu contribuie. Abordarea noastră este abordarea piticului, mă refer la oamenii politici. Noi am luat de la UE în 2011 şi 2010, 6 miliarde de euro, bani de la statele din zona euro. Modul de a gândi mie doar să mi se dea, dar ce-i naţiunea asta, o naţiune de neputincioşi? Şi noi putem contribui la consolidarea Europei şi evitarea unor derapaje în zona euro. România nu va participa cu bani din bugetul de stat. Putem ţine o sumă din rezerva Băncii Naţionale, nu suntem o ţară de neputincioşi.
- Nu este un lucru stabilit dacă vom participa sau nu. Se va stabili la Consiliul din martie. România nu dă bani pe care să nu-i mai primească înapoi. Într-un moment de criză îi punem la dispoziţia celui aflat în criză, îi vom primi înapoi.
- Modificarea Constituţiei poate fi făcută până la momentul intrării în zona euro - România să îşi scrie în Constituţie înainte de intrare în zona euro prevederile Acordului, poate fi acceptat. Am explicat că avem probleme politice, că suntem în an electoral, că partidele politice pun drept prioritate interesele lor. Nu pot risca pe mâna înţelepciunii partidelor din România. Am transmis la toate cancelariile, să judecăm dacă este posibil ca această condiţionare să fie îndeplinită de România înainte de intrare în zona euro şi nu până la 31.12. 2012. Am obligaţia să încerc şi această negociere.
- Dacă lăsăm la mâna ziariştilor şi politicienilor, procesul de integrare cu siguranţă nu vom reuşi să solidarizăm populaţia. Românii trebuie să ştie ce se întâmplă cu ţara lor. Trebuie să facem parte dintr-o structură politico-economică care să facă parte din procesul de globalizare
- La televiziuni se poate discuta, doar dacă nu plâng de mila ţărişoarei pe care o împing unii să îşi piardă suveranitatea.
- Suveranitatea României depinde de cât de suverană este UE. SUA şi UE trebuie să se coreleze pentru a fi parte a celor care conduc procesul de globalizare.
- Am auzit comisari ai UE spunând că dacă pe 9 decembrie nu facem ce trebuie prăbuşirea este iminentă. Este grav. Cum credeţi că un comisar poate presa acest conclav de şefi de stat şi de guvern. Lipsă de responsabilitate.
- Nu cred că zona euro se poate prăbuşi, obiectivul nostru pentru zona euro este 2015.
- România are nevoie să fie în parteneriat cu statele din zona euro. Ne-ar creşte enorm exporturile dacă am fi în zona euro, să nu mai lăsăm exporturile dependente de fluctuaţia monedei naţionale.
- Acest Acord nu este un miracol, el nu rezolvă fundamental toate chestiunile.
- Noi nu suntem atât de rău cum ne autodescriem, dar nici nu suntem competitivi în zona euro.
- Marile companii de stat au venit într-una din ultimele şedinţe de Guvern cu rectificarea bugetelor. Nu şi-au făcut veniturile şi aveau nevoie de Guvern să le consfinţescă noile bugete, să le facă noile bugete, să le acopere că nu au făcut veniturile, în timp ce managerii au stat tot anul, au dat contracte la srl-uri, nu au făcut restructurare. Premierul a respins, cerând explicaţii precise. Sper să facă pasul următor să-i dea afară pe directorii care nu au respectat parametrii bugetari. Reflexul managerilor politici este să nu respecte bugetele lor.Au mizat că primul-ministru va spune "bine aprob noile bugete".
- Ce a făcut astăzi primul ministru este un pas în proiectul managerilor privaţi.
- 90% din datoria publică a României este pe termen scurt, ne împrumutăm continuu să plătim creditul scadent. Nu ne producem singuri bani ca să ne producem datoriile. Avem o resursă, vizibilă care se numeşte fonduri europene. Cu cât absorbim mai mult, cu atât nevoia de a ne împrumuta este mai mică.
- A doua resursă o avem chiar aici: în regii.
- Pentru proiectele Roşia Montană, Roşia Poieni, totul este să se ia decizii în timp util să fie împinse proiectele înainte. Cel mai important nu este aurul, ci locurile de muncă. La ce îmi foloseşte că am aurul cuprul în pământ şi eu plătesc dobândă 8%. Aceste sume sunt mai mari decât aurul pe care îl am.
Comasarea alegerilor
Vezi și
- Spuneţi cum ar fi ca anul acesta să avem două rânduri de alegeri? Din punct de vedere practic este justificată comasarea alegerilor. Cât de democratică era alegerea preşedintelui cu parlamentarele? Eu am cerut să revenim la suprapunerea mandatului preşedintelui cu al Parlamentului pentru că suntem o ţară care ne-am împrăştiat alegerile în aşa fel încât avem alegeri în fiecare an. Important este ca anul acesta să avem stabilitate şi capacitatea de continua procesele de reformă.
Noua lege a sănătăţii
- Noua lege a sănătăţii este de maximă importanţă, actualul sistem îi serveşte pe salariaţii acestui sistem. Opţiunea mea este să modificăm acest sistem, să avem o lege modernă. Sistemul s-a dovedit vulnerabil din punctul de vedere al controlării costului. Problema pare a fi tot la UDMR, tot acolo unde s-a blocat şi reorganizarea administrativă.
- Voi face un apel la politicienii din UDMR că sunt politicieni care servesc România şi nu care blochează procesul de reformă al statului român. Singurul motiv este traficul de influenţă baronii din sistemul de sănătate care par mai importanţi decât interesul naţional. Voi vedea acest lucru, nu există nicio justificare.
- Teama de a pune legea în dezbatere publică, le este teamă că s-ar putea face comparaţieîntre ce este acum şi ce ar putea fi. Cei de la Asigurări - vreau să îi avizez pe români să nu se păcălească acceptând să se înroleze la diverse case de asigurări pentru că în momentul de faţă nu le asigură nimic. Sunt cei care fac asigurări suplimentare de sănătate şi eu am o asigurare suplimentară de sănătăte. Am învăţat lecţia de la Viena. Cei care fac asigurări suplimentare de sănătate este ok, dar cei care fac asigurări pentru 0 lei este o păcăleală. Se vor introduce case de asigurare private, care vor primi de la CNAS bani în funcţie de numărul de asiguraţi pe care îi au.
- Noua lege este la fel de revoluţionară cum a fost cea din educaţie.
Sentinţe în cazuri de corupţie
- Judecarea proceselor de mare corupţie este cerută de Bruxelles, dar nu s-a cerut o anume sentinţă.
- Faptul că multe dosare prezentate cu tam-tam s-au finalizat cu achitări şi cu suspendări la executare sau cu procurori care când au trimis dosarul mâncau pământ şi apoi cereau pedepse cu suspendare arată că avem probleme nu numai la judecători, ci şi la procurori. Am susţinut intervenţia procurorilor în cazuri de corupţie, i-am încurajat public. Când acţiunea ta distruge cariere trebuie să fii responsabil. Sunt unii arestaţi şi nu mai ştim nimic de dosarele lor. Nu aş vrea să vă dau nume, pentru că s-ar spune că Băsescu face presiuni. În acest mandat nu s-a atins nimeni de vreun mandat sau procuror, dar eşecurile intră şi ele la categoria de care trebuie să răspunzi, nu numai că arestezi primari.
- L-am revocat din funcţie pe Chiuariu, Păcuraru pe dosare de la DNA şi acum eu ce să îi spun lui Păcuraru.
Revoluţie
- A venit timpul să închidem dosarul Revoluţiei, noi politicienii, să intre cercetătorii pe el, să avem decenţa să lăsăm cercetătorii. A venit timpul ca oamenii politici să nu mai cerceteze Revoluţia, dar cercetărilor să le punem la dispoziţie toate documentele. Ar trebui lăsate să iasă la suprafaţă. Constat că avem un singur mare vinovat, generalul Stănculescu. Are la mine o cerere de graţiere, iar Ministerul Justiţiei mi-a dat aviz negativ. Voi cere să văd de ce a fost condamnat.
Sărbători
- Aş vrea să îi asigur pe români că deşi este extrem de greu, avem soluţii, România nu poate intra în derapaj.Sunt soluţii să nu intrăm în derapaj, indiferent ce se întâmplă în UE. Vreau să facem sărbătorile cu relaxarea, nu cu grija că şi România poate intra într-o situaţie de derapaj să nu mai putem plăti pensii, salarii, ajutoare sociale. Nu vom intra într-o astfel de situaţie.Anul 2012 va fi un an în care nu vom avea o creştere explozivă, dar nu vom intra într-o depresie economică. Sărbătorile le fac în ţară, nu mi-am făcut concedii în străinătate de când sunt preşedinte.
de Cristian ANDREI http://www.gandul.info/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu